Hvordan arbejder en forfatter? Mød forfatteren Peter Løhr

Hele uge 39 flytter forfatter Peter Løhr sit skriveværksted ind midt i biblioteket, når vi sætter fokus på fremtidens bibliotek.

Vi er nysgerrige! Hvordan arbejder en forfatter? Hvor meget arbejde ligger der bag alle de mange romaner, vi har stående på hylderne? Hvor mange kasserede manuskripter og iturevne noter? Hvad har forfatterne selv læst, mens de skrev? Hvornår ved en forfatter, at en idé holder vand?

Alt det skal vi spørge Peter Løhr om. Vi har inviteret ham til at flytte sit arbejdsværelse ind på biblioteket for en uge, fordi han i år debuterede med romanen "Hulemennesket", og vi tænker, han har mange flere bøger i sig. Med andre ord er han en af dem, der skal skrive fremtidens litteratur. 

Vi har også inviteret lige netop Peter Løhr, fordi han har en mega spændende research-proces, hvor han nørder igennem med genstande fundet på rejser, søkort, gamle håndskrevne breve, malerier, fotografier, digte og opslagsværker.

Vi glæder os meget til at se hans hjerne og ideer folde sig ud på det kontor, han skal arbejde i midt på Herlev Bibliotek fra mandag d. 27. september til fredag d. 1. oktober. 

Kaffe, kage og splinterny litteratur

Onsdag d. 29. september kl. 11-12 og torsdag d. 30. september kl. 17-18 serverer vi kaffe og kage og Peter Løhr læser op og fortæller om sin research. Kom og vær med og deltag i snakken om fremtidens litteratur.

Du kan også besøge forfatterens værksted udenfor de udvalgte tidspunkter, han vil meget gerne have besøg i løbet af ugen. Han er på biblioteket hver dag fra 9-16.

I forbindelse med udgivelsen af "Hulemennesket", der handler om den danske guldaldermaler T. H. Lundbye (ham med køerne på markerne), lavede Gyldendal et interview med Peter Løhr, hvor han fortæller ret spændende om sine researchmetoder:

Hvordan har din research-proces været?

"Jeg har læst alle Lundbyes dagbøger og breve, og dertil biografier og bøger om guldalderen, studeret farvepigmenter, ja, endda romerske kogebøger fra 1800-tallet. Jeg har været nødt til at få stoffet så meget ind under huden, at jeg kunne lægge det hele væk og derfra skrive frit og levende om Lundbye og hans tid. Det har handlet om at ”tune” sig så meget ind på tiden og karaktererne, at jeg var overbevist om, at jeg følte og tænkte som dem.

Dette krævede rigtigt nok også mere end bare fordybelse i bøger. Fx har jeg været i Rom mange gange. I Den Evige Stad gik jeg lidt tosset rundt og lavede en slags ”method-writing” i fodsporene på Lundbye og de andre fra guldalderens danskerkoloni. Nogle gange var denne metode også på grænsen af det vanvittige. Uden at afsløre for meget involverede mit arbejde også, at jeg pludselig gik og brølede som en ko, muh, muh, oppe på Peterskirkens tag."

Hvem er dine litterære forbilleder?

"Jeg er et meget rytmisk menneske. Måske et levn fra at have boet på kostskole i mange år med en skemalagt dag fra vækning til ”sengning”. Måske bare en nødvendighed for, at jeg selv kommer ud af hulen, og alt ikke går op i røg. Men altså, hver morgen læser jeg Virginia Woolf og tager noter omkring hendes tanker i min journal. Med hende ved mine side som tænke- og følepartner finder jeg så utroligt meget mod til både at skrive, såvel som at leve.

Derudover har jeg altid andre mere eller mindre faste ”venner” liggende på mit skrivebord. Lige nu med Yukio Mishima, Joan Didion, Toni Morrison og Jørgen Leth øverst i bunken."

Læs resten af interviewet på Gyldendals hjemmeside og lån debutromanen "Hulemennesket" på biblioteket:

Materialer
 • Bog

Til fyret : roman

Af Virginia Woolf (2009)
Selvbiografisk roman, som gennem personernes tanker skildrer en families sommerliv på øen Skye i Hebriderne i tiåret omkring 1. verdenskrig
Læs mere
 • Bog

Til fyret : roman

Af Virginia Woolf (2009)
 • Bog

Bølgerne : roman

Af Virginia Woolf (1994)
I indre monologer - i en flerstemmig stream of consciousnessteknik - følges 6 barndomsvenner, i punktvise nedslag på forskellige tidspunkter, og derved afdækkes deres glæder og sorger, tanker og følelser gennem et langt liv
Læs mere
 • Bog

Bølgerne : roman

Af Virginia Woolf (1994)
 • Bog

Kongens Fald (Ved N.B. Wamberg, ill. Sikker Hansen)

Tidsbillede fra Christian II's dage belyst gennem den fallerede student Mikkel Thøgersens omtumlede skæbne
Læs mere
 • Bog

Kongens Fald (Ved N.B. Wamberg, ill. ...

 • Bog

Et år med magisk tænkning

Af Joan Didion (2018)
Forfatteren Joan Didion (f. 1934) fortæller om ægteskabet med forfatteren John Gregory Dunne (1932-2003), om hans pludselige død samtidig med datterens livstruende sygdom og om at leve med sorgen
Læs mere
 • Bog

Et år med magisk tænkning

Af Joan Didion (2018)
 • Bog

Kærlighed : roman

Af Toni Morrison (2004)
I klip mellem dengang og nu fortælles en grum familiekrønike fra en lille sydstatsbadeby, hvor omdrejningspunktet er hotelejeren Bill Cosey, og historiens ofre er de jævnaldrende barndomsveninder Heed og Christine, Coseys henholdsvis enke og barnebarn
Læs mere
 • Bog

Kærlighed : roman

Af Toni Morrison (2004)
 • Bog

Samlede digte (2012)

Af Jørgen Leth (2012)
Digte fra 1962-2011 af forfatteren, journalisten og filmmanden Jørgen Leth
Læs mere
 • Bog

Samlede digte (2012)

Af Jørgen Leth (2012)