Kyndelmisse – kom med til fest for lyset

Den 2. februar fejrer vi på biblioteket, at halvdelen af vinteren er gået

"Kyndelmisse slår sin knude" synger vi i St. St. Blichers sang "Det er hvidt herude", og med den knude henviser Blicher til, at halvdelen af vinteren er gået.

Han skrev teksten til digtsamlingen "Trækfuglene, en Naturkoncert" fra 1838, læs mere om digtsamlingen ved Den Store Danske her.
Vinteren 1837/38 var usædvanlig kold og langvarig, og Blicher havde lige rejst sig fra et langt og udmattende sygeleje. Han havde derfor den rigtige baggrund for at skildre den ubarmhjertige vinter.

Oprindelig var kyndelmisse en katolsk lysfest for Jesusbarnet 40 dage efter hans fødsel, for først på det tidspunkt var Maria ifølge Det Gamle Testamente igen blevet ren.

Kyndelmisse er placeret midt mellem vintersolhverv og forårsjævndøgn og opfattes traditionelt som årets koldeste dag.

Traditioner ved lysfejring

Ifølge traditionen markerer kyndelmisse det tidspunkt, hvor der skulle være halvdelen af foderet tilbage til dyrene. Man tog varsler af vejret, og det blev sagt, at hvis det blæser så meget på denne dag, at atten kællinger ikke kan holde den nittende ved jorden, så er foråret snart på vej.  

Der er derfor flere traditioner forbundet med den 2. februar, som handler om at bede for forråd og kommende høst. Ud over fællesspisning er det også en tradition at synge sammen, og begge dele skal vi den 2. februar på biblioteket. Vi skal også høre musik ved Maibritt Sommerlund. Læs mere om Maibritt Sommerlund her.

Vi glæder os til at fejre den gamle lysfest sammen med jer den 2. februar klokken 18.00 på Herlev Bibliotek. Hent din billet her.

Kyndelmisse kys mig

Jeg holder meget af digteren Bjørn Rasmussen. I 2022 skrev han teksterne og sang også selv på pladen "Solen er sexet". Her er en helt ny sang om kyndelmisse fra pladen, som I også kan låne på biblioteket og reservere herunder. 

Lyt til "Kyndelmisse kys mig" på youtube og læs omkvædet her:

"Tag en håndmed din fingerSom et barnblir jeg vimmerHar fået øjneAlt jeg skimter skinner Flokke kommer vrimlende over diger trimlendeKyndelmisse kys migLys mig klar"

 

Materialer
  • Grammofonplade

Solen er Sexet

Af Solen er Sexet (2022)
Læs mere
  • Grammofonplade

Solen er Sexet

Af Solen er Sexet (2022)