Marit og Nanna i hver sin stue
Marit og Nanna i hver sin stue

Mandagssalon – hjemmefra

Marit og Nanna sender fem splinternye boganbefalinger direkte hjem til din stue

Det er den første mandag i måneden, og selvom biblioteket er lukket, har Marit og Nanna ringet sammen og fundet et par anbefalinger hver til dagens Mandagssalon.

Alle bøger er udkommet i 2020 og ligger allerede på eReolen klar til at blive hentet og læst på din computer eller tablet.

Vi blev også enige om, at vi savner alle vores lånere og jer, der plejer at komme i mandagssalonen. Vi glæder os til, vi alle kan mødes igen på biblioteket. Indtil da kommer her vores anbefalinger.

Marit anbefaler

Adda Djørup: "Bulgakovs kat", 2020

Jeg vil gerne anbefale en helt ny og helt særlig lille bog. Den handler om en kvindelig forfatter, der bor alene med sin datter, Ellen. Forfatteren beslutter sig i starten af bogen for, at hun ikke vil skrive mere, hun ringer til sit forlag og siger, det er slut med at skrive bøger. Hun sælger alle sine bøger, siger sine abonnementer på aviser og tidsskrifter op, for nu vil hun koncentrere sig om sin datter.

Der går nu ikke lang tid, før hun får lyst til at skrive igen, men denne gang skriver hun i hånden. På vej ind på forlaget for at aflevere det nye håndskrevne manuskript, møder hun en stor fed kat. Katten forfører vores hovedperson, og hun lader sig forføre. Herefter kommer der en lang passage om den vilde forelskelse mellem en kat og en kvinde, der blandt andet flyver rundt i Europa og deltager i store selskaber.

Det er underholdende, morsomt, sjofelt og lidt tragisk at følge de to elskende. Jeg var rigtig godt underholdt, og det kan man jo godt bruge i de her tider; at komme helt væk i en fantasiverden.
”Bulgakovs kat” får mine største anbefalinger.

Alice Munro: "Noget jeg gerne vil sige", 2020 (første gang udgivet i 1974)

Novellesamlingen har nogle år på bagen, men er først oversat til dansk her i 2020. Alice Munro er canadier og fik Nobels Litteraturpris i 2013.

Hun minder mig om den danske forfatter Ida Jessen, deres måder at skrive noveller på ved at at bygge karakter og handling op minder om hinanden.
Det er også Ida Jessen, der har skrevet forordet til ”Noget jeg gerne vil sige”.

Bogen består af 13 noveller, der især handler om kvinder og deres forhold til mænd, børn og livet i det hele taget. Jeg vil særligt anbefale dig at læse novellen ”Tilgivelse i familier”.

Læs mere om forfatteren på Forfatterweb, hvor der ligger en god besrivelse af hele Munros stil og forfatterskab.

Nanna anbefaler

Ida Holmegaard: "Look", 2020

Jeg er så glad for, at Ida Holmegaards nyeste bog, "Look", ligger på eReolen, så jeg kan få lov at anbefale den her fra vores hjemme-mandagssalon. "Look" handler om tøj, om at læse, om at være et køn og især at være mere eller noget andet end ét køn.

Jeg-fortælleren arbejder som litteraturlærer på en højskole, fester med sine venner, taler med sin kæreste og oplever et voldsomt udbrud af stress. Undervejs fortæller hen om bøger af Inger Christensen, Virginia Woolf, Sallinger, der alle skriver opmærksomt, sansende om tekstiler, mode, kradsende uld, let silke og det at være en krop mellem forskellige køn.

I London sker det forunderlige og for evigt foranderlige: jeg-fortælleren tager et jakkesæt på og begynder langsomt at befinde sig endnu bedre end nogensinde uden for jakkesættet.

Jeg synes, du skal læse resten selv og prøve at følge alle de tråde, der bliver lagt ud til andre bøger fra verdenslitteraturhistorien. Det er en sand fornøjelse.

Erlend Loe: "Helvede", 2020

Jeg elsker Erlend Loe. Måske var han en af de første forfattere, der fik mig til at grine højt med "Kvinden flytter ind"  og "Stille dage i Mixing part", mens "Naiv.super" har været en lommefilosofibog for mig i tider, hvor jeg har haft brug for noget akut, grundlæggende at smile over (jeg har også kigget i den disse uger).

Nu er Erlend Loe aktuel med en ny roman, og ligesom i mange af hans andre bøger er det igen ægteskabelige problemer, der er det centrale i "Helvede".

Kvinden Rakel er ved at gå helt ned med flaget, efter hendes mand har fundet en anden og yngre kvinde. Men en dag finder hun vejen til Helvede i sin have og her møder hun selveste Satan. De forelsker sig i hinanden, men hvordan skal det kunne gå?

Det er intet mindre end allerhelvedes morsomt at følge parforholdets problematikker blæst op til det ekstreme i dette absurde scenarie, hvor Loe ved at lade sine læsere gå tur med ham i helvede faktisk i stedet sender dem direkte i himlen.

Mads Mygind: "Inkubationstid", 2020

Som et ekstra lille bolsje vil jeg anbefale et vaskeægte corona-digt, som kun er udgivet på eReolen. Det er af den aarhusianske digter Mads Mygind, der for nylig fik en lille datter, mens Danmark begyndte at lukke ned.

Det skrev han et digt om, som du kan læse selv eller høre ham læse op lige her.

Materialer
  • Ebog

Bulgakovs kat : roman

Af Adda Djørup (2020)
Da forfatterinden stopper med at skrive, opsøges hun af den sorte hankat, Behemot, med de enorme klunker. Katten tager hende med på en obskøn, erotisk rejse
Læs mere
  • Ebog

Bulgakovs kat : roman

Af Adda Djørup (2020)
  • Ebog

Noget jeg gerne vil sige

Af Alice Munro (2020)
Noveller om kærlighed, sex, tab, drama og hemmeligheder
Læs mere
  • Ebog

Noget jeg gerne vil sige

Af Alice Munro (2020)
  • Ebog

Look : læsninger

Af Ida Holmegaard (2020)
Kunstnerisk bog om mode, tøj og tekstiler, men også om fortællerens stresssygdom og hendes livtag med køn, queer og magt. Mode og vores måde at bære og bruge tøj på diskuteres og eksemplificeres med bl.a. "Den unge Werthers lidelser" og "Orlando"
Læs mere
  • Ebog

Look : læsninger

Af Ida Holmegaard (2020)
  • Ebog

Helvede : roman

Af Erlend Loe (2020)
Kvinden Rakel er ved at gå helt ned med flaget, efter hendes mand har fundet en anden og yngre kvinde. Men en dag finder hun vejen til Helvede i sin have og her møder hun selveste Satan. De forelsker sig i hinanden men hvordan skal det kunne gå?
Læs mere
  • Ebog

Helvede : roman

Af Erlend Loe (2020)