""

Mandagssalon i oktober – Berits og Mariannes anbefalinger

Medrivende familiefortællinger, krimi, Jane Aamund og træhuse. Oktobers læseanbefalinger kommer vidt omkring

I dag skulle vi have haft vores månedlige mandagssalon med anbefalinger fra nogle af de mest belæste medarbejdere på biblioteket. 

Bare fordi vi ikke kan mødes, skal I selvfølgelig ikke snydes. Så her kommer Berit Zieglers og Marianne Damms anbefalinger af de bedste bøger, de har læst for nylig:

Marianne anbefaler
 

Celeste Ng (f. 1980): Alt det jeg aldrig fortalte dig : roman
 • Bog

Alt det jeg aldrig fortalte dig : roman

Familien Lee splittes, da yndlingsdatteren Lydia drukner i en sø nær familiens hjem. Men hvad skete der egentlig?
Læs mere
 • Bog

Alt det jeg aldrig fortalte dig : roman

”Alt det jeg aldrig fortalte dig” af Celeste Ng

Bogen begynder med Lydia på 16 år, der findes druknet i en nærliggende sø.
Familien består yderligere af Mor, der ikke fik sine egne drømme opfyldt, Far, der altid gerne ville være end del af mængden, og Storebror og Lillesøster, der er oversete af forældrene, men måske ligger inde med flere svar på Lydias død.

Herefter får man et indblik i en families opløsning – deres hemmeligheder for hinanden, deres inderste drømme som de aldrig får snakket om …

… en meget fin bog, som er svær at slippe igen!
 

Iben Mondrup: Tabita
 • Bog

Tabita

Af Iben Mondrup (2020)
I 1960'erne tager Eva og Berthel to børn med sig fra Grønland, som de adopterer. Børnenes savn er stort og de voksnes forhold til hinanden er skrøbeligt. Alt er ikke idyl og især forskel i kultur er svær
Læs mere
 • Bog

Tabita

Af Iben Mondrup (2020)

”Tabita” af Iben Mondrup  

Berthel og Eva er en dansk familie, der har bosat sig i Grønland i 1960’erne. De har ingen børn og adopterer den femårige Tabita og etårige Vitus fra den grønlandske hushjælp, Abelone, der har svært ved at klare børnene alene.
Da familien flytter tilbage til Danmark, begynder ægteskabet at knirke, og Tabita har svært ved at omstille sig og længes tilbage.

”Tabita” er en gribende og stærk fortælling om kærlighed og drømme, der bliver til mareridt, og om børn, der bliver ofre. Den grønlandske kultur og natur og ikke mindst sproget sidder allerede i kroppen af den selvstændige pige, der nu skal være en anden. Tabitas kamp, savn og sorg går lige i hjertet.

Der er meget på spil i romanen – naturen, kulturarv og forskelle, følelser, kærlighed, svigt, løgne og fortielser.

Hør også podcasten ”Tabita er ukrænkelig” med Iben Mondrup om tilblivelsen af romanen, nervøsiteten inden bogudgivelsen og om at bruge sin grønlandske opvækst som baggrund.
Podcasten findes på e-reolen.dk og i app’en eReolen.

 

 • Bog

Træhuse i København

Der vises vej til 40 forskellige bygningsværker i træ. Beskrivelse af kolonnaden på Amalienborg, Den Frie Udstillingsbygning på Østerbro, Det Japanske Tårn i Tivoli, Ballonparken på Amager, Dansepavillionen i Sydhavnen, bjælkehuset i Søndermarken , Tennishallen på Rygårds Allé m.fl.
Læs mere
 • Bog

Træhuse i København

”Træhuse i København" af Peter Olesen

Jeg vil – igen – fremhæve en fagbog, der gør mig mere nysgerrig, når jeg kigger i den.

Blandt andet måtte jeg efter læsningen besøge Green Island – en kunstig café-ø, der er bygget i vandet ud for Ingeniørernes Hus ved Kalvebod Brygge … de laver en dejlig kop kaffe!

 

 

Berit anbefaler
 

Jane Aamund: Samtaler om natten : erindringsroman
 • Bog

Samtaler om natten : erindringsroman

Af Jane Aamund (2018)
Forfatteren Jane Aamund (f. 1936) fortæller ærligt og livsbekræftende om sit sygdomsforløb og om de mennesker, der bor på hendes barndoms hjemegn i Vestjylland
Læs mere
 • Bog

Samtaler om natten : erindringsroman

Af Jane Aamund (2018)

”Samtaler om natten" af Jane Aamund

Jane Aamund er alvorligt syg, og smerter og uro holder hende vågen om natten i hjemmet i Lemvig i Vestjylland. Stilheden i de sene aften- og nattetimer giver ro og plads til tanker og erindringer fra et langt liv.

I "Samtaler om natten" fortæller Jane Aamund om alt det, der giver mening. Hun fortæller de morsomme anekdoter, der frembringer latter, om systemet, der behandler hende og om dem, der tager sig af hende. Hun fortæller om menneskene på barndommenshjemegn, der er svære at komme ind på livet af, men som er tæt på i hjertet. Og hun fortæller om alt det, der var sjovt, og det der var - og er - en sorg. 

"Samtaler om natten" er en ærlig og livsbekræftende fortælling fra en af Danmarks mest folkekære forfattere.
 

 • Bog

Kongeriget : roman

Af Jo Nesbø (2020)
Dyster og voldsom spændingsroman, der handler om loyalitet, ambitioner, kærlighed og båndet mellem brødre
Læs mere
 • Bog

Kongeriget : roman

Af Jo Nesbø (2020)

”Kongeriget” af Jo Nesbø

En mindre blodig bog af Nesbø, men ikke mindre spændende.

Roy og hans lillebror Carl er vokset op på en gård i en lille bygd, hvor der er foregået ting, der ikke burde være foregået. Flere dødsfald oveni hinanden følger – og man er flere gange i tvivl om, hvorvidt de er dræbt eller har lidt en naturlig død.

En meget spændende bog og en historie om nogle liv, der hele tiden udvikler sig i en retning, man ikke lige havde set komme.
 

Delia Owens: Hvor flodkrebsene synger
 • Bog

Hvor flodkrebsene synger

Af Delia Owens (2019)
Den smukke, men udstødte Kya Clark er opvokset i ensomhed i marsken i 1950'ernes North Carolina og i den nærliggende landsby kaldes hun marskpigen. Da den lokale skørtejæger findes død, mistænkes Kya for mordet
Læs mere
 • Bog

Hvor flodkrebsene synger

Af Delia Owens (2019)

”Hvor flodkrebsene synger” af Delia Owens

Man følger pigen Kya og hendes liv i marsken. Kya forlades af sin mor, og langsomt forlader hendes søskende én for én også stedet, da en drukkenbolt af en far tæsker børnene. Som lille pige efterlades hun altså alene.

De sociale myndigheder forsøger at få hende i skole, men hun stikker af, og de kan siden ikke finde hende. Hun overlever alene i marsken, og da hun vokser sig ung og smuk, får hun en kæreste, som dog har svært ved at binde sig til hende, da hun er en særling i alles øjne.

En ny forelskelse følger, men også et drab, som Kya anklages for. Til slut tager hele historien en drejning i en retning, man ikke havde set komme. Skøn bog.

Marianne anbefaler samme bog og tilføjer:
” … en bog, jeg ønskede, aldrig skulle slutte – en uforglemmelig fortælling om svigtede skæbner, bristede hjerter og et gådefuldt mord, nyd den!”

 

""