""

Se "Kære Tove" på DR2

Nyt tv-program på DR2 møder folk, der fik brevkassesvar fra Tove Ditlevsen – og vores litteraturformidler er med

Vi kender Tove Ditlevsen som en stor forfatter til digte, noveller og romaner om kvindesind, ægteskab, misbrug, begær. Og ikke mindst kender vi hende som den forfatter, der voksede op på Vesterbro og blev ved med at vende tilbage til det sted i sin litteratur.

Fra 1956 og frem til sin død i 1976 havde Tove Ditlevsen også et andet fast job som skribent, nemlig i Familie Journalen, hvor hun besvarede den ugentlige brevkasse. 

DR2 har lavet en programserie, hvor de opsøger nogle af de kvinder, der skrev til Tove Ditlevsen om "små hverdagsproblemer", som var brevkassens titel. Problemerne var ikke altid små, og Tove Ditlevsen svarede sjældent med råd, der stemte overens med hendes egen måde at leve på – så var skilsmissetallet nok eksploderet i de år, som historiker Pia Fris Laneth bemærker i det første program.

Ud over Pia Fris Laneth er jeg, litteraturformidler Nanna Damsgaard-Larsen, også med som ekspert. 

"Mit ægteskab er ulykkeligt"

"Kære Tove" bliver vist i seks afsnit med hvert sit tema, alt fra økonomi til kvindefrigørelse.

I det første afsnit er temaet ægteskab, og de medvirkende er nogle af dem, der skrev til Tove og fik råd. I 1960 skrev Edith til Tove Ditlevsens brevkasse i Familie Journalen. Hun var gift med én mand, men forelsket i en anden. Hendes ægteskab var ulykkeligt, og hendes mand var følelseskold. Få uger efter kom der svar – men hvad svarede Tove? Fulgte Edith hendes råd? Og hvorfor svarede Tove, som hun gjorde? 

Hvor kan jeg se det? 

Programmet har premiere på DR2 onsdag den 17. juni klokken 21.00 og sendes derefter fem søndage. Programmet kan også streames, når det passer dig, på DR TV. 

Materialer
Tove Ditlevsen: Jeg ville være enke, og jeg ville være digter : glemte tekster
  • Bog

Jeg ville være enke, og jeg ville være digter : glemte tekster

Af Tove Ditlevsen (2015)
Klummer, kommentarer, essays og brevkassesvar af forfatteren Tove Ditlevsen (1917-1976). Hun skriver om alkoholen, bøgerne, berømmelsen, nostalgien og de indlagte på hospitalet. Om børnene og ensomheden, om weekend-drankerne og døden
Læs mere
  • Bog

Jeg ville være enke, og jeg ville vær...

Af Tove Ditlevsen (2015)
Tove Ditlevsen: Om penge
  • Bog

Om penge

Af Tove Ditlevsen (2018)
Ud fra et essay, et erindringsuddrag og en novelle beskrives penge som fænomen. Hvilken betydning har penge og hvad gør de ved mennesker?
Læs mere
  • Bog

Om penge

Af Tove Ditlevsen (2018)
Tove Ditlevsen: Gift : erindringer
  • Bog

Gift : erindringer

Af Tove Ditlevsen (2012)
Om Tove Ditlevsens (1917-76) liv gennem de tre første ægteskaber og om det stofmisbrug, som hun kom ind i, indtil hun igen blev i stand til at skrive
Læs mere
  • Bog

Gift : erindringer

Af Tove Ditlevsen (2012)