""

Beethoven – visionær komponist på 250 år

14.10.20
I oktober måned fejrer vi Beethoven med masser af lytte-, se-, og læseanbefalinger

Ludwig van Beethoven (1770-1827) er en af den klassiske musik allerstørste komponister – ved siden af Bach og Mozart. Man kan måske kalde Bach for traditionel og Mozart for legende. I så fald må begrebet visionær kobles på Beethoven.

I ungdomsårene var Beethoven meget optaget af sine forgængeres musik, han lod sig tydeligt inspirere af Mozart og Haydn; men en tiltagende døvhed fra år 1800 og frem gjorde ham fanden i voldsk, dramatisk og lyrisk på samme tid. 

Tag for eksempel indledningen på hans 5. symfoni – Skæbnesymfonien – der sættes i gang med enorm voldsomhed. 
Og den modsat lyrisk fortællende 6. symfoni – Pastoralesymfonien, som vi skulle have lyttet til i oktober måneds lytteklub. Her er tale om landlig musikalsk skønhed, når det er smukkest. 

Beethoven-intro på 30 sekunder

Beethovens musik bliver ofte inddelt i tre perioder:

  • Den første fra hans teenageår og frem til ca. 1800. Her er min foretrukne musik klaversonaterne; eksempelvis Måneskinssonaten eller Pathétique.
     
  • Den anden periode begynder med hans personlige krise og tiltalende døvhed. Her er jeg meget begejstret for hans orkestermusik – primært symfonierne.
     
  • Den sidste periode dækker de sidste 10-12 år af Beethovens liv. Her accepterer han tilsyneladende sin skæbne og skriver nogle spændende strygekvartetter, der er personlige og ret visionære. 

    Det er også her han komponerer sin helt unikke 9. symfoni med den berømte korsats, hvor teksten fra Schillers digt ”An die Freude” senere er blevet kendt som ”Europahymnen”. Større og mere fremadrettet kan det næppe blive.

Lyt, læs og se Beethoven

I disse uger og måneder bliver der skrevet om Beethoven alle vegne. Jeg vil bidrage med nogle anbefalinger:

Vi har meget varieret musik af Beethoven på biblioteket. På cd vil jeg pege på:

Danske Peter Dürrfeldt har udgivet en helt ny bog om Beethovens symfonier, der findes både som e-, lyd- og fysisk bog:

Hvis du bor i Herlev Kommune har du desuden adgang til det klassiske musik-netmedie Medici.tv via Herlev Biblioteks hjemmeside

Her kan du søge på Beethoven og opleve koncerter med nogle af verdens bedste symfoniorkestre og dirigenter.

Bliv klogere med podcasts

Uden for bibliotekets rammer vil jeg anbefale nogle fine podcasts fra Danmarks Radio:

 

Vi skulle have fejret Beethoven på Herlev Bibliotek her i efteråret – både med en lille kammerkoncert og i lytteklubben. Corona har fået os til at aflyse. Men Beethovens musik kan du jo stadig høre. 

Jeg ønske dig god fornøjelse.