""

Dvořáks nye verden

03.03.21
Mødet med Amerika blev til en verdenskendt symfoni.

I samarbejde med DR præsenterer Herlev Biblioteks klassiske Lytteklub værker eller temaer, som DR Koncerthuset eller Operaen har med i deres program. På grund af corona bliver denne måneds lytteklub udelukkende digital med præsentation af komponist og værk.
 

Den verdenskendte tjekke

Historien om Dvořák (1841-1904) er historien om den tjekkiske komponist, der egentlig  havde nok i familie, venner og samspillet med naturen, men som blev en verdenskendt stjerne med alt hvad det indebærer af berømmelse, rejser, privilegier og succes.  Det hele blev for meget, og efter få års ophold i Amerika, vendte han tilbage til Tjekkiet.

Antonín Dvořák er nok mest kendt for sine folkelige melodier: slaviske- eller bøhmiske danse, hans fremragende cellokoncert og så den sidste symfoni, hans niende, med titlen ”Fra den nye verden”.

Han har dog også skrevet dejlig kammermusik og operaen Rusalka, i hvilken arien ”Sangen til månen” eller ”Rusalkas sang til månen” fik førstepladsen i DR’s Klassisk Top 50 Opera tilbage i 2016.

Læs mere om Dvořák  på ”Den store danske (encyklopædi)”
 

Musik fra Tjekkiet

Tjekkisk musik har rødder helt tilbage fra kristendommens indtog i Europa. Som så mange andre steder i Europa, blev der skabt både gejstlig musik til brug i kirkerne, og verdslig dansemusik og sange blev opført rundt omkring på eksempelvis byernes torve. Denne tradition har Dvořák tydeligt taget med i sine kompositioner flere hundrede år senere.

Du kan læse mere om tjekkisk musik i ”Den store danske (encyklopædi)”
 

Fra den nye verden

Dvořák har skrevet ni symfonier, hvoraf den sidste er den mest kendte. ”Symfoni nr. 9 i e-mol” er komponeret i 1893 under Dvořák’s ophold i Amerika, hvor han blandt andet var  direktør på National Conservatory  of Music i New York. Men udover den administrative rolle, blev der også tid til at komponere. For eksempel den store niende symfoni. Symfonien, der lige så tit går under sit andet navn ”Fra den nye verden” blev uropført den 16. december 1893 i Carnegie Hall og blev en bragende succes.

Selvom symfonien er i mol og dermed melankolsk i sit udtryk, sprudler den af glæde, nysgerrighed og varme.  Som titlen antyder, kan man i musikken tydeligt høre den, for Dvořák, nye amerikanske verden; New York, turen vestpå, bjerge, mødet med befolkningen, den amerikanske storhed og stolthed. 

For Dvořák blev mødet med Amerika en øjenåbner, for os andre, der går til koncert eller sidder hjemme og lytter, er symfonien en storslået musikoplevelse.

At finde musikken….

Det er ikke altid let at finde klassisk musik på diverse streamingtjenester. Når du søger på bibliotek.dk, Herlev Biblioteks hjemmeside eller app’en ’Biblioteket’, så er titlerne standardiseret – hvilket vil sige, at du altid kan søge på en dansk titel og stavemåde af  ”Symfoni nr. 9”. 

I det øjeblik du bevæger dig ud på NAXOS Music Library, Medici.tv eller andre internationale streamingtjenester, er det nødvendigt at tænke kreativt, for her optræder titlen på engelsk (eller tysk).

Mange værker har desuden et opus (værk) nummer, som det vil være en rigtig god idé at bide mærke i. ”Fra den nye verden” har opus nr. 95.

Denne symfoni har desuden en titel ”Fra den nye verden”. Det vil sige, at du kan søge på flere måder, når du skal søge.  Et par eksempler: Engelsk:  ”symphony 9” eller ”from the new world”, tysk: ”symphonie 9” eller ”aus der neuen welt”.

Engelsk er dog som oftest normen, og heldigvis staves Dvořák ens på både dansk, engelsk og tysk, og man behøver hverken at skrive ordene med stort begyndelsesbogstav eller med tjekkisk bogstavsætning.

Hør musikken

På netmediet Medici.tv, som du har adgang til via Herlev Biblioteks hjemmeside, finder du flere liveindspilninger af symfonien. Der ligger desuden en fin halv times dokumentarudsendelse om værket. Du finder det hele ved at skrive  ”dvorak symphony 9” i søgefeltet på Medici.tv

Du kan også opleve DR Symfoniorkestret, dirigeret af Dmitrij Kitajenko, opføre ”Fra den nye verden”. Men skynd dig. Der er tale om en genudsendelse fra 2014, som udløber 14.4.2021.

Goin’ home

I 1922 udsatte komponisten William Arms Fisher temaet fra ”Fra den nye verden” for tekst og sangstemme. Her kan man tydeligt høre den melankolske spiritual-lyd, der har inspireret Dvořák.
Lyt til ”Goin’ home” med den dybe bas Paul Robeson.
 

Klassisk musikstreaming

Fra 1. januar 2021 har Herlev Bibliotek tegnet abonnement på en ny, klassisk musikstreamingtjeneste. Det betyder, at du nu på din pc eller mobil kan lytte til en masse spændende musik og endda få adgang til covertekster, komponistoplysninger med mere. 

Prøv musiktjenesten her: NAXOS Music Library  – og søg på ”dvorak  symphony 9”.

Du skal bo i Herlev Kommune for at benytte bibliotekets nettjenester.

 

Læs, lyt og se
Antonín Dvořák: Symfoni nr. 9, e-mol, opus 95 (Kubelik)
  • Cd (musik)

Symfoni nr. 9, e-mol, opus 95 (Kubelik)

Læs mere
  • Cd (musik)

Symfoni nr. 9, e-mol, opus 95 (Kubelik)

Antonín Dvořák: Symfoni nr. 9, e-mol, opus 95 (Jansons)
  • Cd (musik)

Symfoni nr. 9, e-mol, opus 95 (Jansons)

Læs mere
  • Cd (musik)

Symfoni nr. 9, e-mol, opus 95 (Jansons)

Peter Dürrfeld: 117 symfonier : de største orkesterværker i historien
  • Bog

117 symfonier : de største orkesterværker i historien

Af Peter Dürrfeld (2016)
Præsentation og gennemgang af 117 symfonier af følgende komponister: Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Hector Berlioz, Felix Mendelssohn, Robert Schumann, Franz Liszt, Niels W. Gade, César Franck, Anton Bruckner, Johannes Brahms, Camille Saint-Saëns, Peter Tjajkovskij, Antonín Dvořá...
Læs mere
  • Bog

117 symfonier : de største orkestervæ...

Af Peter Dürrfeld (2016)