Rued Langgaard og Antikrist

26.01.21
En aparte komponist og hans skelsættende opera

I samarbejde med DR præsenterer Herlev Biblioteks klassiske Lytteklub værker eller temaer, som DR Koncerthuset eller Operaen har med i deres program.

På grund af corona bliver denne måneds lytteklub udelukkende digital med denne introduktion til komponist og værk.

Langgaard

Årets første tema  er den danske komponist Rued Langgaard med fokus på hans opera "Antikrist". 

Langgaard er som komponist meget gammeldags i sit udtryk (set i et samtidsbillede), med også meget visionær, hvilket værket "Antikrist" er et godt eksempel på.

Konkurrenten

Langgaard blev født i 1893. Han levede og  komponerede sideløbende med nationalkomponisten Carl Nielsen, der dog løb med al anerkendelsen og berømmelsen.
Det var måske ikke helt fair, for Langgaard har skrevet virkelig god, primært symfonisk, musik.

Men Langgaard tabte. Han var en sær snegl, som ikke ret mange brød sig om, og det gik ud over hans status og virke, eller mangel på samme, i dansk musikliv.

Vi har tidligere haft Rued Langgaard på repertoiret i Lytteklubben. Sidste år var det hans 4. symfoni. I den forbindelse lavede jeg en lille video, som kan ses her. Det er dog kun de første to minutter af videoen, der har relevans i forhold til personen Langgaard (resten omhandler hans 4. symfoni).

Operaen "Antikrist"

"Antikrist" er Langgaards eneste opera. Den er skrevet i 1923, og komponisten har selv skrevet librettoen (teksten) inspireret af et digt af R.H. Benson.

Ultrakort går handlingen ud på, at Apollon sælger sin sjæl til djævelen, hvilket fører til verdens ødelæggelse og Kristi genkomst.

Rued Langgaard har sin egen hjemmeside langgaard.dk, som Langgaard-Fonden står bag, hvor også hans værker er kommenteret og analyseret. Om "Antikrist" står blandt andet:

"Antikrist er en filosofisk-religiøs opera om den vestlige civilisations forfald og (åndelige) undergang. Det er en "stemningsfantasi over vor tid", som udleverer moderne livsstil og mentalitet og advarer mod omssiggribende selvtilstrækkelighed og materialisme på bekostning af tilværelsens åndelige værdier. Operaens budskab er, at samfund og kultur er ved at grave sin egen grav, men at det enkelte menneske kan finde håb ved at erkende tingenes tilstand og åbne sig mod det guddommelige."

Dette budskab synes at være superaktuelt her 100 år efter værkets tilblivelse!

Selvom operaen er senromantisk i sit musikalske udtryk (som Wagner og Verdi) , varierer den også meget og er sine steder ret visionær, når den minder om musik fra efterkrigstiden (1950’erne – for eksempel Hindemith). 

Du kan læse mere om "Antikrist" på Langaard-Fondens hjemmeside om komponisten her: Langgaard.dk/Antikrist

Myten Antikrist

Hvis du er nysgerrig på den mytiske skikkelse Antikrist, kan du blive klogere ved at læse i  Den Store Danske (encyklopædi), der er gratis og online tilgængelig som en del af lex.dk.

Klassisk musikstreaming

Fra 1. januar 2021 har Herlev Bibliotek tegnet abonnement på en ny, klassisk musikstreamingtjeneste. Det betyder, at du på din pc eller mobil ganske gratis kan lytte til en masse spændende musik og endda få adgang til covertekster, komponistoplysninger med mere. 

Prøv musiktjenesten her: NAXOS Music Library  – og søg på for eksempel ”Langgaard antikrist” (du skal dog bo i Herlev Kommune for at benytte bibliotekets nettjenester).

Hvis du vil have musikken på cd, er det selvfølgelig også en mulighed, se her:

Læs, lyt eller se Langgaard og Antikrist
Rued Langgaard: Antikrist (Dausgaard)
  • Cd (musik)

Antikrist (Dausgaard)

Af Rued Langgaard (2006)
Læs mere
  • Cd (musik)

Antikrist (Dausgaard)

Af Rued Langgaard (2006)
Rued Langgaard: Antikrist (Forspil) (Dausgaard)
  • Cd (musik)

Antikrist (Forspil) (Dausgaard)

Af Rued Langgaard (2019)
Læs mere
  • Cd (musik)

Antikrist (Forspil) (Dausgaard)

Af Rued Langgaard (2019)
  • Dvd

Antikrist (Dausgaard)

Af Rued Langgaard (2005)
Læs mere
  • Dvd

Antikrist (Dausgaard)

Af Rued Langgaard (2005)
  • Bog

Rued Langgaard : biografi

(1993)
Om komponisten Rued Langgaard (1893-1952), hans liv og værk og hans forhold til det danske musikliv
Læs mere
  • Bog

Rued Langgaard : biografi

(1993)