Odysseus var fynbo

Ja det lyder mærkeligt, ik? For Odysséen foregik da nede i Grækenland? Men nej, forskning peger på, at Odysseus faktisk sejlede rundt i det kolde nord.

Odyséen er et af de største oldgræske episke heltedigte, og helten er selvfølgelig Odysseus. Odysséen er historien om hans ikke mindre end 10 år lange hjemrejse fra Troja til Ithaka efter den trojanske krig, hvor han undervejs møder utallige farer og fristelser og mister hele sin besætning, mens hans elskede Penelope ombejles derhjemme.

Odyséen som vi kender den er skrevet af Homer, men det står ikke helt klart, om det er hans eget værk, eller om det er en sammenfatning af ældre fortællinger, der er gået fra mund til mund. Lige præcis det faktum kan være det, der har startet forskernes tanker... For gad vide hvor meget information, der er blevet genfortalt forkert i den mundtlige overlevering? Hvad hvis byen Troja egentlig er Troija, der ligger langt ude på landet i Finland?

Tag med på Den Nordiske Odyssé

Der er en masse sammenfald mellem de græske stednavne og de nordiske, vi kender herhjemme. Lige nu kan du følge DR Podcast i programserien Den Nordiske Odyssé, når de rejser rundt i Norden med mikrofonen i den ene hånd og Odyséen i den anden. Fra Finland til Færøerne og til den lille danske ø i det sydfynske øhav, Lyø, der har overraskende meget til fælles med Odysseus' fødeby Ithaka. For eksempel bliver man i Odyséen mødt af en fortryllende olivenbusk, mens det på Lyø er en stikkelsbærbusk, der markerer overgangen fra havet til den helt særlige ø.

Du kan følge med i DR's rejse i Odysseus' nordiske fodspor rundt i Norden på DR Podcast.

Hør mere på biblioteket

Tirsdag d. 3. maj kl. 17 dykker vi længere ned i teorien på Herlev Bibliotek. Vi får besøg af Finn Gemynthe Madsen, der ved alt om den opsigtsvækkende teori. Måske han endda kan svare os på, om teorien holder?

Reservér
  • Bog

Homers Odyssé (Ved Otto Steen Due)

Af Homer (2002)