Vi anbefaler for børn

Skab læselyst med højtlæsning

Når du læser højt for dine børn, giver du dem læselyst for livet, viser undersøgelse. Her får du otte tips til at læse med dit barn

Af Kirstine Dalsgaard Larsen

Tags

læselyst læsning

Siden 1997 har uge 46 været Nordisk Litteraturuge, hvor der især er fokus på højtlæsning. Og det er der mange gode grunde til – især for børn. Du kan nemlig hverken læse for tidligt eller for meget for dit barn – men alt har ret.
Højtlæsning skaber nemlig grobund for livslang læselyst.

Det viser en undersøgelse foretaget af analysefirmaet Moos-Bjerre for Danmarks Biblioteksforening. I undersøgelsen blev 1.500 repræsentativt udvalgte voksne spurgt om deres egne, deres forældres og deres børns læsevaner. 

De voksne i undersøgelsen, der selv fik læst højt af deres forældre som børn, læser nu noget mere som voksne. Så det tyder på, at højtlæsning i barndommen skaber grobund for livslange læsevaner.
Og undersøgelsen viser også, at hvis man som barn fik læst højt, så bruger man som voksen biblioteket mere.
 

Læs ikke bare for, men med dit barn

Vi danskere er dog generelt gode til at læse for vores børn. Og det ser også ud til, at vi er blevet bedre til det med tiden.

I undersøgelsen fra Danmarks Biblioteksforening svarer 45 procent af de spurgte danskere nemlig, at de som børn fik læst højt af deres forældre en eller flere gange om ugen. Men hele 90 procent af de adspurgte, som nu har børn, svarer i undersøgelsen ja til, at de i dag selv læser eller har læst højt for deres mindre børn.

Det betyder dog ikke kun noget, at man læser højt for sit barn. Det er også vigtigt, at man læser sammen med sit barn. Børn spejler sig i deres forældre og andre voksne tæt på dem, så det har også betydning, at de ser voksne læse. 

Det er derfor en rigtig god idé, at man læser så at sige parallelt med sit barn. Altså hvor barnet læser eller bare kigger i sin børnebog, og man som voksen samtidig læser i sin egen bog.
Og det er vi ifølge undersøgelsen ikke helt så gode til, da kun 76 procent af de adspurgte med børn svarer, at de læser eller læste sammen med deres barn.
 

Tips til læsning for og med dit barn

Vi har på Herlev Bibliotek lavet vores egne gode læseråd til forældre og andre voksne, du kan læse her. Du kan også løbende finde inspiration på vores side for børn og familier.

Er du ikke allerede medlem af Familieklubben på biblioteket, kan du også melde dig ind og få vores nyheder og anbefalinger direkte i din mailindbakke. Læs mere om Familieklubben her.

Og nu til vores tips:

Læs tidligt – bøger er også for babyer.
 

Læs højt – eller fortæl om billederne. Børn elsker at høre deres forældres stemmer.
 

Læs og snak – jo mere I snakker sammen, jo bedre bliver dit barn til at tale og lytte.
 

Læs en gang til – børn elsker gentagelser, så læs gerne den samme bog mange gange.
 

Læs alt – reklamer, vejskilte, avisen …
 

Læs tit – læs bare lidt. Men læs ofte.
 

Læs i ro – sluk for tv, radio og mobil.
 

Læs selv – når du selv læser, bliver dit barn også glad for at læse.