Lyt til nyt

Lyt til nyt – februar 2024

Musikbibliotekar Marit Skovbakke Juhl anbefaler et udvalg af nyindkøbt musik, som vi tilbyder enten på cd, vinyl eller digitalt

Af Marit Skovbakke Juhl

Tags

musik nyheder nyt

I februar måned er fokus (måske) lidt krævende musik inden for tre forskellige genrer. Men væk nysgerrigheden og giv den et skud …
 

Bach, Johann Sebastian: "Sonater for violin: Čičić"

Med jævne mellemrum dukker nye indspilninger op af klassiske standardværker. I dette tilfælde Bachs violinsonater med den kroatiske violinist Bojan Čičić.

Indspilningen indeholder sonater og partitaer (små suiter) – altså værker for soloviolin. Det betyder en rolig, minimalistisk lytteoplevelse, der – for den der holder af violinlyden – vil synes dejlig, mens andre vil finde den skinger.
Hvorom alting er, er Bachs violinsonater virtuose på sin egen enkle facon.

Til dig der elsker Bach.

Eller lyt til den via netmediet Naxos Music Libray og søg på: ”bach sonata cicik

Tundra Electro: "Hálde áhkku: Mountain of ancestors"

I Danmark lytter vi sjældent til den samiske sangtradition joik. Måske fordi vi synes, stilen er lidt for fremmed, måske kan vi bare ikke lide joik, eller måske bliver vi bare ikke præsenteret for den type musik.

Men nu er chancen der. Tundra Electro består af finske Ingá-Máret Gaup-Juuso og den norske producer Patrick Shaw Iversen med flere. De to mixer den vokale joik-tradition med samplet computermusik.
Resultatet er superinteressant og, efter min mening, en behagelig lytteoplevelse.

Til dig der kan lide etnisk nordisk musik.

Islandman: "Islandman feat. Okay Temiz and Muhlis Berberoğlu"

Vi fortsætter med den elektroniske musik, men bevæger os nu sydpå til Tyrkiet. Her præsenterer gruppen Islandman, med gæster, os for en dobbelt-lp med mytisk trance-, dance-, folkmusik, der samlet kan gå under begrebet folktronica.

Jeg har svært ved at sidde stille, når musikken spiller. Der er en rytme og dynamik, der kombineret med en orientalsk lyd får lemmerne til at bevæge sig, selvom man sidder på en stol.

Islandman har tidligere givet koncert i Danmark og gæster Sverige i februar 2024.

Til dig der nysgerrig på genren folktronica.