Mandagssalon

Mandagssalon – syv styk blandede bolsjer

Til mandagssalonen i marts var anbefalingerne en blandet landhandel

Af Marit Skovbakke Juhl

Tags

anbefalinger skønlitteratur romaner

Bibliotekar Marit Skovbakke Juhl havde tykke bøger, tynde bøger, to nobelpristagere, en lokal poet, historiske bøger og et par her og nu-populære titler med til mandagssalonen i marts.

Læs hendes anbefalinger her: 

Mich Vraa: ”Under en anden himmel” 

Kokken Emma er i færd med at rydde sin afdøde fars hus i Frankrig. På en vandretur møder hun den 83-årige Ritou, der indvier hende i sin livshistorie og det, der har formet ham.

Et venskab og kærligheden til madlavning forbinder de to, og vi andre sidder tilbage med en sælsom aha-oplevelse: ”Hvor-har-jeg-dog-hørt-den-historie-før?”

 

Kristian Bang Foss: ”Manden der bar solen” 

Fortælling fra bronzealderen om høvdingesønnen Raudon fra landet mod nord. Nye tider er på vej, og handelsvejen mod syd må sikres.

Som Hulternes kommende høvding forbereder Raudon sig også på tiden efter sin fars død, og det sætter forholdet til tvillingebroren på en hård prøve.

En fortidsroman med stærke tråde til nutiden.

 

Orhan Pamuk: ”Pestnætter” 

Skæbnesvanger beretning om et pestudbrud i 1901 på den fiktive middelhavsø Mingheria. Mens sygdommen raser, breder spændingerne sig mellem øens mange befolkningsgrupper, og det går ikke stille af sig.
Intriger, mord, pest og kærlighed stortrives på øen, der må isoleres fra omverdenen på grund af epidemien.

En frit fabulerende historisk roman.

 

Abdulrazak Gurnah: ”Ved havet”

65-årige Saleh Omar er flygtet fra Zanzibar til London, hvor han tilfældigvis møder Latif Mahmud. De to mænds veje har krydset hinanden mange år tidligere, hvilket har været skæbnesvangert for særligt Omar.
Langsomt og detaljeret rulles familieskæbner ud på godt og ondt.

Gurnah vandt Nobelprisen i litteratur i 2021. En skæbneroman.

 

Claus Høxbroe: ” I spejlet bor en voksen mands ansigt” 

Fantastiske digte fra en gammel Herlev-dreng, der lige på og hårdt skaber samtids-digte med bid og nærvær.

Høxbroe er helt sin egen, men kan i stil minde om en blanding af Dan Turèll og Søren Ulrik Thomsen. Her er tale om en poet der mestrer humor, sarkasme og musikalitet på en og samme tid.

Digte der favner både indsigt og udsyn.

 

Helga Flatland: ”Efterklang” 

I Oslo bliver gymnasielæreren Mathilde fyret efter at have haft et længere forhold til sin elev. I Telemark driver brødrene Andres og Johs et landbrug stærkt kontrolleret af deres meget dominerende mor.

Da Mathilde ankommer til gården for at skrive en bog, får hun endnu engang lavet rav i den, i forhold til forventning, normer, ansvar og lyster.

En samtidsroman.

 

Katrine Marie Guldager: ”Jeg hører, hvad du siger” 

Tredje bog i rækken af Guldagers små romaner om vrede kvinder i 50’erne.

Denne gang er det Marianne, mor til Nikolaj, der er psykisk syg og indlagt, der tager kampen op med og mod et psykiatrisk system, der har svært ved at lytte og forstå. Men også en fortælling om en mor, der måske skal lære at give slip?

En roman om livskriser.