Vi anbefaler for voksne

Duften af hav – læs dig ud på bølgerne

Legendariske fisketure, sorgbearbejdelse og breve mellem verdenshavene ...

Af Nanna Damsgaard-Larsen

Tags

anbefalinger litteratur

I anledning af forårets tema VAND har jeg samlet otte værker, du ikke må gå glip af, hvis du vil læse om havet. Du kan reservere bøgerne herunder eller finde dem på udstillingen "Duften af hav" på hovedbiblioteket. Ohøj og god fornøjelse!
 

På fisketur

Tag med Hemingway ud på den legendariske fisketur med den bare 80 sider lange roman "Den gamle mand og havet" – og på en nutidig lang sorgbearbejdelse gennem torskefiskeri med Mikkel Frey Damgaard i hans bog "Fiskejournal".

I Morten Strøkness' "Havbogen" tager forfatteren og hans ven ud for at fange en grønlandshaj ved Lofoten. Du finder både essayistiske afsnit om havet, dets opståen, hvaler, fiskeri, videnskabsfolk og naturhistoriske emner. 

I Rakel Haslund Gjerrilds "Øer" kan man blandt andet læse novellen "Den sidste fisker" om en far, der er sejlet ud i sin kutter med sønnen Nick ud for Bornholm. Frustrationen over ikke at få noget på krogen slår ud i lys lue, da faren begynder at skyde efter sæler, som ligger og soler sig på de små holme. En idyllisk tur på havet ender med andre ord i et sandt blodbad.
 

Det poetiske hav

"Havbrevene" af Siri Ranva Hjelm Jacobsen anbefaler jeg ofte, for det er en lille poetisk perle. Det er en brevveksling mellem Atlanterhavet og Middelhavet, der begge længes efter at blive slået sammen igen, som de var før verdens lande opstod. De vil være en kugle af hav, en helt blå planet. Fantastisk læsning.

Luka Holmegaard skriver i "Havet i munden" om svømmeture i løbet af en hel sæson fra tidlig forår til september langs især Københavns kyster og kanaler. I havet skal alle kæmpe mod kulde, at holde sig oppe, at holde vejret, og under vandoverfladen bliver alle kroppe mere lige sådan.