Baseret på en bog

"Hændelsen" og "En Dødsnat" – læs bogen og se filmen

Læs bogen af Ian McEwan og se filmen på Filmstriben bagefter

Af Nanna Damsgaard-Larsen

Tags

anbefaling filmatisering romaner film

Jeg anbefaler to korte bøger og deres filmatiseringer, der ikke har set skyggen af julehygge, men som rørte mig meget. Filmene kan ses kvit og frit på Filmstriben og bøgerne ligeså læses på eReolen. God fornøjelse!

 

"Hændelsen" – illegal abort i 60'ernes Paris

Annie Ernaux vandt Nobelprisen i litteratur i år, og vi har især mange reserveationer på hendes hovedværk "Årene", men her vil jeg anbefale hendes kun 100 sider lange roman "Hændelsen" og filmatiseringen af den. 

"Hændelsen" handler om en abort, Ernaux fik foretaget som ung kvinde i Paris i 1960'erne. Om tvivl, det grænseoverskridende møde, frygt og skam. Og hvorfor så skrive om noget så smertefuldt og privat som en illegal abort?
Annie Ernaux svarer selv på det til sidst i romanen, og på en måde svarer hun for alle de historier, hun skriver på baggrund af sine egne oplevelser:

"Og mit livs sande mål er måske dette: at min krop, mine sansninger og mine tanker bliver til skrift, med andre ord: til noget forståeligt og alment, så min eksistens fuldstændig opløses og går i ét med andre menneskers bevidsthed og liv."

"En Dødsnat" – en skæbnesvanger fødsel  

Jeg så filmatiseringen af Marie Bregendahls novelle "En dødsnat" fra 1912 hjemme på sofaen og var grebet fra start til slut. Filmen har fået titlen "Du som er i himlen" og foregår på en gård i Danmark i slutningen af 1800-tallet, hvor vi følger den ældste datter i en stor søskendeflok i løbet af ét skæbnesvangert døgn.

Hun er måske 12 år gammel, og hendes mor har givet hende muligheden for at komme i skole på trods af faderens ønske om, at hun skal blive og arbejde på gården.

Moderen er højgravid og får veer i løbet af aftenen, og børnene bliver gennet ned i farmorens nabohus. De sætter sig til at vente. Fødslen trækker ud, og både en drøm og Herrens vilje spiller ind, når vigtige beslutninger skal tages i løbet af natten. 

Jeg vil også anbefale at høre P1-serien Ramt af kunst, hvor forfatter Tine Høeg taler med filminstruktør Tea Lindenburg om hendes film "Du som er i himlen".