Baseret på en bog

"Ved Chesil Beach" – læs bogen og se filmen

Læs bogen af Ian McEwan og se filmen på Filmstriben bagefter

Af Nanna Damsgaard-Larsen

Tags

anbefaling filmatisering romaner film

I 2007 udgav den engelske forfatter Ian McEwan kortromanen "Ved Chesil Beach", der samme år blev indstillet til den internationale litteraturpris Bookerprisen.

I 2018 blev romanen filmatiseret med titlen "Den dag på stranden", og jeg har netop læst bogen og set filmen i anledning af, at Ian McEwan besøger dette års Louisiana Literature, litteraturfestivalen på kunstmuseet. 

 

En hardcore kærlighedshistorie fra før man talte om seksualitet

Ian McEwan er også forfatteren bag en anden stor filmsucces, nemlig kærlighedsfilmen "Soning", der er baseret på McEwans roman "Atonement", som jeg tydeligt husker at se i fjernsynet og mærke små stik i hjertet, som jeg endnu ikke kunne genkende som teenager. 

I "Den dag på stranden" er vi på et hotel ved den sydengelske kyst en sommer i begyndelsen af 1960'erne, hvor Edward og Florence gør sig klar til den første nat som ægtepar. De er begge nervøse, men også lykkelige og forventningsfulde.

Florence har konstant afvist alle forsøg fra Edwards side på intimitet. Hun ved udmærket, hvad der forventes af hende, og gruer for de næste timer, mens Edward er optændt af begær. 

Uden at røbe for meget går det hele grueligt galt på bryllupsnatten på badehotellet, hvor maskulin slagfærdighed dræbes af kvindelig kropsangst. Begge er jomfruer, han skjult, hun indrømmet.

 

Stor, intens læseoplevelse

Litteratursiden skriver i anmeldelsen af "Ved Chesil Beach":
"Ian McEwan skildrer suverænt diskrete øjeblikke i menneskers tilværelse, som bliver afgørende for resten af deres liv.

At læse Ian McEwan er hver gang en udvidelse af ens egen erkendelse og en påmindelse om det sårbare menneskeliv. Stor, intens læseoplevelse og stor litteratur!"