Vi anbefaler for voksne

Tre Tove Ditlevsen-læseguides

Læste du Tove Ditlevsen for 40 år siden? Eller har du kun lige læst et par digte i skolen? Vi guider dig til din næste eller første Tove Ditlevsen-bog

Af Nanna Damsgaard-Larsen

Tags

anbefalinger litteratur

Kan du kende dig selv i en af de tre?
 

"Jeg har set 'Kære Tove' og er blevet nysgerrig"

Hvis du blev grebet af at se programmerne på DR2 i 2020 og måske er nysgerrig efter at vide, hvorfor Tove Ditlevsen svarede, som hun gjorde – og hvordan hun levede sit eget liv – så skal du læse "Gift".

Det er en selvbiografisk roman om især de første tre ægteskaber. Titlen spiller på afhængigheden af både selve ægteskabet, men også de forskellige typer euforiserende medicin som Tove Ditlevsen blev afhængig af i sit tredje ægteskab, hvor hun var gift med lægen Carl Ryberg.

Hvis du gerne vil høre endnu mere detaljeret om Toves eget liv og tanker, kan du læse "Kærlig hilsen Tove Ditlevsen", som er en brevkorrespondance mellem hende selv og hendes redaktør på Gyldendal de sidste år, hun levede.

Alle hendes brevkassepørgsmål og -svar er også udgivet i kæmpebogen "Små hverdagsproblemer", mens du finder et kurateret udvalg i bogen "Jeg ville være enke og jeg ville være digter".
 

"Jeg læste Tove Ditlevsen, da jeg var ung"

Måske levede du selv på Tove Ditlevsens tid, måske orienterede du dig i hendes brevkasse i Familie Journalen? Måske kan du huske hendes begravelse i 1976? 

Så vil jeg anbefale dig at prøve at læse hendes digte i en ny sammensætning, for eksempel i udgivelsen "Der bor en ung pige i mig der ikke vil dø" fra 2017.
Her har forfatteren Olga Ravn støvet Tove Ditlevsens store mængde digte af og samlet dem med et personligt efterord om, hvordan Tove Ditlevsens digte kan læses og sættes i kontekst 50 år efter, de blev skrevet.

Jeg vil også anbefale at prøve at læse noget af det lidt tungere Tove Ditlevsen. For eksempel "Vilhelms værelse", hendes sidste roman fra 1975 om et ægteskab i ruiner mellem børnebogsforfatteren Lise og redaktøren Vilhelm, der undervejs smutter med barnepigen.
Heri finder du alle Tove Ditlevsens yndlingstemaer: barndomserindringer, kærlighedens opståen og uddøen, angsten for det komplicerede liv og en udtalt foragt for de voksne – de mennesker, der har glemt eller fortrængt barnet i dem selv. ”Vilhelms værelse” er en intens, grum og også humorfyldt kærlighedsroman.
 

"Jeg har måske læst et par digte til et bryllup eller i skolen..."

Prøv at begynde med en af hendes noveller, for eksempel "Æggesnaps" om en pige, der bor alene med sin mor – her møder man essensen af et af de store emner, Tove Ditlevsen var eminent til at beskrive, nemlig barndom og barnets blik på de voksnes verden.

Et godt sted at møde Tove Ditlevsens stemme for første gang kan også være i "Det tidlige forår", som er en samling af hendes to korte erindringsbøger "Barndom" og "Ungdom".
Som med meget af Tove Ditlevsens litteratur tager også de udgangspunkt i hendes eget liv og handler om opvæksten på Vesterbro og de første oplevelser med at skrive digte – og begæret efter at blive forfatter.