Foto fra filmen "Fanny og Alexander", Filmstriben.dk

En julefilmklassiker af format

19.12.22
Vores bibliotekar Marit anbefaler at bruge juleferien på at se eller gense en storslået filmklassiker: ”Fanny og Alexander”.

I den forgangne weekend læste jeg et essay i Kristeligt Dagblad om filminstruktøren Ingmar Bergmans juleklassiker ”Fanny og Alexander”.  Ved læsningen blev jeg sat tilbage til start-1980’erne, hvor jeg som teenager og gymnasieelev blev fuldstændig tryllebundet af det magiske fortælleunivers, som Bergman skaber med dette storværk.

”Fanny og Alexander” er en rigtig julefilm, hvor storfamilien Ekdahl fester igennem juledagene med traditioner, så det er en fryd for øjet. Tænk, hvis ens familiejul kunne nå disse højder…  
Men katastrofen lurer – selvfølgelig, fristes man til at sige – lige om hjørnet med voldsomme kontraster, afsavn, vold og smerte. Fra stor glæde til dyb sorg.

Filmen blev vist i tv i 1982 som en serie i fire dele og blev efterfølgende komprimeret til en ”helaften”-biograffilm. Begge dele fantastiske. Jeg har derfor besluttet at bruge juledagene på at gense dette mesterværk, og jeg vil gerne dele min entusiasme med jer.

Filmen kan genses på det store lærred i Cinemateket, København, den 28. december, men den kan også streames på bibliotekets filmtjeneste Filmstriben (husk at logge ind med dit bibliotekslogin).
Du finder den online her: 
Filmstriben: Fanny og Alexander

Endelig kan du også låne filmen som dvd

God fornøjelse og glædelig jul, Marit

Læs essayet online

Journalist Henrik Wivel har skrevet det omtalte essay, ”Når lyset bryder frem”, i Kristeligt Dagblad den 17. december 2022.

Hvis du bor i Herlev og er oprettet som låner, kan du læse essayet via bibliotek.dk, men husk at logge ind med dit bibliotekslogin.

Søg på ”fanny og alexander” eller ”når lyset bryder frem”, klik på titlen og herefter på ”Læs artiklen på Infomedia”.

Materialer
  • Dvd

Fanny og Alexander

En familiekrønike fra en svensk provinsby i begyndelsen af 1900-tallet, koncentreret om to børns udvikling
Læs mere
  • Dvd

Fanny og Alexander

  • Cd (musik)

Ingmar Bergman - music from the films

Læs mere
  • Cd (musik)

Ingmar Bergman - music from the films

  • Bog

Laterna Magica

Af Ingmar Bergman (1989)
Den svenske filminstruktørs (f. 1918) erindringer om barndommen i præstefamilien, voksenlivets kærlighedsforhold og ikke mindst om hans mange teateropsætninger og filmindspilninger
Læs mere
  • Bog

Laterna Magica

Af Ingmar Bergman (1989)
  • Bog

Billeder

Af Ingmar Bergman (1990)
Den svenske instruktør (f. 1918) gennemgår sin filmproduktion fra 1944 til 1986
Læs mere
  • Bog

Billeder

Af Ingmar Bergman (1990)