Illustration med bøger på danmarkskort: Københavns Biblioteker.
Illustration med bøger på danmarkskort: Københavns Biblioteker.

Læs Danmark

Oplev Danmark gennem litteraturen

Tekst: Lene Zibrandtsen, Rasmus Riiskjær og Cæcilie Hjorth Pedersen

I år tyder meget på, at de fleste af os må nyde sol, is og sommerregn i sommerhuse eller på altaner i det danske land. Heldigvis har Danmark meget at byde på. Fra solskinsøen Bornholm i øst til Vendsyssels blide og barske natur i nord.

Vi guider dig Danmark rundt med velvalgte læseoplevelser fra de fleste af landets kroge og afkroge. Lad bøgerne vise vej og læs dig ind på stemningerne og miljøerne i Danmarks mange forskellige egne – så er du klar til sommerhusturen eller til at drømme dig væk fra altanen.

Turen går til Bornholm 

Lige fra Sandvig til Nexø og Rønne – dine bøger er skønne. Tag med ”Pelle Erobreren” til Bornholm i Martin Andersen Nexøs roman om vogterdrengen Pelles opvækst, som er en klassiker i europæisk arbejderlitteratur.

Dyk under jorden hånd i hånd med B.S. Ingemann og besøg ”De underjordiske”, et bornholmsk eventyr, hvor troldtøj hjælper med at forene to elskende.

”Burgundia” er det latinske navn for Bornholm og navnet på en coaster, der forliser ud for Rønne, hvilket er afsæt for en meget fabulerende roman om øens – og især slægterne Linds og Holms – historie. Hans Henrik Møller har skrevet romanen om øen, himlen og havet. 

København con amore 

Regnvåde gader på Vesterbro, hvor gadelygten spejler sig og den navnløse journalist smutter ind i skyggerne, på jagt efter en morder der har slået til flere gange. Dan Turells ”Mord i”-serie er Københavner Noir par excellence. 

Har man sagt A må man også sige B – og C, det lærer Joachim med herskabslejligheden på Østerbro (hvor de vander kartoflerne i rækkerne), da familielivet smuldre og skilsmissen er en realitet. Ida Jessen har skrevet om samfundet, identitet og den underkuede mand i ”ABC”.

I Amalie Laulund Trudsøs debut ”Koordinater” følger vi en ung kvinde, der flytter til København. Gennem 60 små kapitler, der alle har københavnske gadenavne, får vi lov at føle med, når hun forelsker sig og får sit hjerte knust.

Til slut kan du besøge en meget livlig familie fra det bedre borgerskab i Christian IX’s København i Benjamin Jacobsens ”Glade dage i Kronprinsessegade”. Det er en stor børneflok, der sørger for liv og glade dage, stærkt akkompagneret af farmoren, der gør livet surt for sin søn (som hver 14. dag har en ny hobby) – til børnenes store jubel.

Reservatet Nordsjælland 

I Maria Gerhardts rå og rørende ”Transfervindue” er Nordsjælland lavet om til et kæmpe hospice/reservat for de terminalt syge, hvor det er muligt at filosofere over livet, mens du bader og drikker god juice.

I ”Vi der elsker livet” følger vi en bondedreng, der ender som klavervirtuos, og de to kvinder, som er afgørende for hans livsvalg i Karen Aabyes klassiske herregårdsroman fra Kisumbakke.

Intet besøg i Nordsjælland uden at tage på standen. Er der noget bedre sted at have rod i kærlighedslivet, midtlivskrise og forsøg på at jonglere delebørn end på ”Tisvilde Strand”? Rita er nyskilt og voldsomt erotisk betaget af en (gift) kunstmaler, samtidig med at hun forsøger at balancere i livet som alenemor. Det er ikke nemt, men meget underholdende, og Alberte Windings debutroman.

Opvokset i provinsen. Midt- og Vestsjælland

Det er hovedpersonen i Ib Michaels delvis selvbiografiske roman ”Blå bror”, vi møder ham i 60’ernes Roskilde lige på den tid, hvor syrenerne dufter og eksamenslæsning sætter ind. Den blå bror er tvillingebroren, som døde ved fødslen, men som altid har været fulgt med og været åndelig støtte.

I Holbæk (den første der nynner noget om Holbæk og motorveje ryger i (endnu mere) karantæne) er der sket et mord på en kraniosakral-terapeut, og inden længe ryster endnu et mord købstaden ved den smukke Isefjord. ”Proxy” af Steffen Jacobsen er en krimi til Stieg Larssons fans.

Helt oppe i Nordvestsjælland ligger Sindssygehospitalet Nykøbing Sjælland, hvor det hvide snit er favoritbehandlingen, og hvor to, som ikke burde, forelsker sig. Er de mon ”De hjerneløse” i Thorstein Thomsens roman af samme navn?  

Sydhavsøerne Lolland/Falster

Helle Helle har om nogen sat ord på Lolland. I ”de” tager hun os med til en lille by på Lolland, blandt roemarker, leret jord og høje himler, hvor den 16-årige hovedperson bor med sin alvorligt syge mor. Datteren kører i bus til gymnasiet, hendes mor spadserer ned til sin butik, og sammen iagttager de byens liv. Helle Helles karakteristiske detaljenærhed og minimale virkemidler fortæller maksimale historier og inviterer os ind i Lollands vidstrakte landskaber og til tider klaustrofobiske små bysamfund.

På naboøen Falster, kan vi ikke komme uden om Knud Romers selvbiografiske roman ”Den som blinker er bange for døden”. Tag Knud i hånden og oplev hans barndoms Nykøbing Falster.
En lille advarsel skal dog lyde. Det er ikke noget skønt portræt af byen, du vil møde, men et portræt af et rystende jantelovs-samfund og provinsiel selvtilstrækkelighed.

Vil du rejse endnu længere tilbage i tiden og udforske Falsters stolte og stærke bondekultur, så foreslår vi Helene Stranges fine serie ”Sværkeslægten”.

Forår på Fyn

Gå tværs over Fyn med de to brødre Malte og Emil. På vej mod den lille by Tellerup søger de efter deres familiehistorie i Malte Tellerups ”Markløs”. 
Undervejs venter en lavmælt men stor fortælling om den fynske natur og dens voldsomme forandring og om tabet af et gammelt Danmark og en søgen efter noget nyt.

Der er flere stemninger, lyde og lugte fra Fyn i Carl Nielsens ”Min fynske barndom”, der med rette betegnes som en klassiker i dansk erindringslitteratur. Carl Nielsen er både som iagttager og som fortæller noget ud over det sædvanlige. Supplér gerne læsningen med at lytte til Nielsens store korværk "Fynsk forår".

Til sidst anbefaler vi, at du lægger vejen forbi badehotellet på Sydfyn i Henrik Pontoppidans ”Den gamle Adam”. På badehotellet vil du møde magister Ludvig Glob, ungkarl og biblioteksansat filolog, der er taget til Sydfyn, da han trænger til at holde lidt ferie og blive luftet ud. Helt stille går ferien dog ikke for sig. Ferielivet byder på rigelige mængder af kærlighedsforviklinger at observere og deltage i under den sydfynske himmel.

Frygtelig lykkelig i Sønderjylland 

Anna Elisabeth Jessen læseværdige roman ”Om hundrede år” bringer os til Sønderjylland og til en spændende fortælling om hundrede års danmarkshistorie i det sønderjyske grænseland. Den byder både på et medrivende tidsbillede, grumme skæbner og et skarpt blik for det usagtes evne til at forme og forkludre en familie.

Der er også dømt forkludringer og drama, når københavneren Robert kommer til Højer for at være landbetjent i Erling Jepsens ”Frygtelig lykkelig”. I Jepsens Sønderjylland foregår der også en masse ting under overfladen, som folk udmærket ved, men som ingen siger. Det er rystende og morsom læsning.

Til sidst tager vi til en lille ejendom i Ellum Enge, hvor Per Højholts posthumt udgivne romanfragment "Hans Henrik Mattesen – en monografi" foregår. Bogen er en lille perle om en aldrende mand, der fordyber sig i latin og besættes af et stort ord, han har pløjet i det sønderjyske landskab, men ikke selv har mulighed for at se. "Hans Henrik Mattesen – en monografi" indeholder kun to dele af romanen. Resten lå i et pengeskab, der blev stjålet efter Højholts død, så romanens resterende dele må man tænke sig til...

Aarhushistorier

”Byen hvor historier pibler op mellem brostenene i stedet for ukrudt, hvor intriger snor sig ud gennem væggene som den uovervindelige hussvamp, hvor skæbner siver ud gennem skorstene så påtrængende som løbesod.”
Ordene er Svend Åge Madsens om Aarhus, smilets by, som han om nogen bruger i sine bøger. Lad dig for eksempel suge ind i et humoristisk og opfindsomt Madsensk Aarhus i ”Enden på tragedien”.

Der er endnu mere Aarhus og Aarhusnatur i Tage Skou Hansens ”De nøgne træer”, ja, i hele hans Holger Mikkelsen-serie, som også byder på fine skildringer af samfundsudviklingen i anden halvdel af 1900-tallet i Danmark i det hele taget.

Trænger du til en dagstur uden for Aarhus til Mols Bjerge, så er Josefine Klougarts ”Stigninger og fald” svaret. I lange sætninger lader hun barnets erindringer, registreringer og associationer flyde og tager os med ind i naturens og sindets landskaber på Mols.

Vestjylland-tidsbilleder

Hans Edvard Nørregård-Nielsen har skrevet fire erindringsbøger eller tidsbilleder, som han selv kalder genren, der handler om en opvækst i Vestjylland. Den første i serien hedder ”Mands minde – et tidsbillede”, og den handler om opvæksten i Sønder Nissum under fattige kår og skildrer en bondekultur og et samfund lige efter krigens afslutning.

Sønder Nissum ligger lidt syd for Nissum Fjord og ikke langt nord fra landsbyen Vedersø, hvor digterpræsten og modstandsmanden Kaj Munk var præst. Hvis man har lyst til at læse flere bøger, hvor handlingen foregår i Vestjylland, anbefaler vi varmt Hans Kirks roman ”Fiskerne”, der blandt andet handler om spændinger mellem grundtvigianere og Indre Mission fortalt kollektivt fra en fiskerkoloni, der bevæger sig fra Vestkysten ind mod Limfjorden.

Derudover skal der også lyde en varm anbefaling af Steen Steensen Blichers mesterlige novelle ”Hosekræmmeren”, der er en ulykkelig kærlighedshistorie fyldt med vanvid og desperation fra den jyske hede. Hvis din forestilling om Blicher er forbundet med noget med dansktimer og kedsomhed, så vil vi stærkt anbefale dig at give ham en chance igen. Der er masser af både drama, gys, krimi, vanvid og litterære eksperimenter på spil i hans forfatterskab.

En syret perle fra Midtjylland

Poul Vads tobinds-roman ”Kattens anatomi” er en glemt og syret perle fra den danske litteraturhistorie; en monstrøs roman lidt i stil med James Joyces ”Ulysses”.
Romanen tager udgangspunkt i en togrejse fra Silkeborg til Hammerum, og den vokser vildt i mange forskellige spor og lag på baggrund af de mange forskellige fortællinger, der kommer fra togets passagerer.

Lidt vest for Silkeborg, ikke langt fra Hørbylunde Bakker, boede digteren, bibliotekaren og forfatteren Per Højholt en stor del af sit liv. Hans forfatterskab spænder over mange genrer og udtryksformer. Han skrev prosa og eksperimentende digte og lavede radiomontager og kortfilm, og digtsamlingen ”Turbo” blev ud over bogudgivelsen også lavet i en musikalsk version, som noget af det tidligste danske, elektroniske musik. Hans store folkelige gennembrud fik han med ”Gittes monologer”, hvor den silkeborggensiske dialekt og humor er i højsædet. Vi anbefaler også hans tekstsamling ”Stenvaskeriet”, hvor man får et rigtig godt indtryk af hans essayistik.

Landinspektøren fra Limfjorden og Thy

Fra egnen omkring Limfjorden stammer forfattere som J.P. Jacobsen, Jeppe Aakjær, de to søskende Johannes V. Jensen og Thit Jensen med flere. 
Forfatteren Knud Sørensen, der i år mange år var landinspektør på Mors, har skrevet bogen ”Digterne omkring Limfjorden: en rundtur til stederne”. Her tages læseren med på en rundtur med Knud Sørensen som litterær rejsefører, der giver masser af anekdoter, biografiske oplysninger og egnsbeskrivelser fra de steder og de tider, hvor Limfjordens forfattere er vokset op.

En anden litterær anbefaling fra egnen kunne være Peter Øvig Knudsens dokumentariske to-bindsværk ”Hippie 1-2”, der beskriver den vilde tid i 1970'erne, hvor det alternative samfund Thylejren opstod. En historie der byder på alt lige fra drømme for en bedre verden til sex, vold, stoffer, magi og en kirkebesættelse.

Fascinerende og barske Nordjylland

Nordjylland, nærmere bestemt Frederikshavn, viser sig ikke ligefrem fra den idylliske side i Hanne Højgaard Viemoses farverige og skæve ”HHV Frshwn” om en brutal barndom i Frederikshavn og meget andet, men det er en helt vild og anbefalelsesværdig læseoplevelse.

Vi bliver ved det vilde og skæve og tager til Aalborg i Jakob Ejersbos barske fortælling ”Nordkraft” fra det aalborgensiske narkomiljø i 1990’erne. Ejersbos troværdige og detaljerig portræt af Aalborgs bund er umulig at glemme. Det er ligesom at være der selv.

Sidste læsestop i Vendsyssel er Anne Marie Løns ”Prinsesserne”. I miljøet omkring en gård i Vrå møder vi søstrene Violet Cæcilia og Valborg Mariane og en på én gang frastødende og fascinerende fortælling om landbotilværelsen i Vendsyssel i det 20. århundrede.

Skrevet af Lene Zibrandtsen, Rasmus Riiskjær og Cæcilie Hjorth Pedersen , Københavns Biblioteker.

Materialer
Martin Andersen Nexø: Pelle Erobreren (Ved Torben Petersen)
GennemseGennemse
 • Bog

Pelle Erobreren (Ved Torben Petersen)

Af Martin Andersen Nexø (2001)
Fortællingen om proletardrengen Pelle og faren Lasse, der 1. maj 1877 ankommer til Bornholm, hvor den barske hverdag ...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Fiskerne (Ved Helle Helmersen)

Af Hans Kirk (f. 1898) (1998)
En indremissionsk fiskerkoloni i Vestjylland og brydningerne mellem den og den øvrige befolkning
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Frygtelig lykkelig : roman

Af Erling Jepsen (f. 1956) (2004)
Den naive og følsomme politimand Robert Hansen forflyttes fra København til Højer, hvor han må tilpasse sig lokale no...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Hans Henrik Mattesen : en monografi

Af Per Højholt (2007)
Kortroman om digteren Hans Henrik Mattesen, der flytter fra København til Ellum Enge i Sønderjylland for at overtage ...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Ebog

At fortælle menneskene

Af Svend Åge Madsen (f. 1939) (2012)
Flere handlinger og groteske og sælsomme personer snor sig omkring rammefortællingen, hvori en ung mand fra Århus for...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

De nøgne træer

Af Tage Skou-Hansen (2001)
Om nogle unge mennesker i en sabotagegruppe i besættelsestidens Århus og et trekantsdrama blandt gruppens medlemmer
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Stigninger og fald : roman

Af Josefine Klougart (2010)
I et lyrisk sprog beskriver en pige sin barndoms landskaber på Mols - og det både naturens og sindets landskaber
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Mands minde : et tidsbillede

Af Hans Edvard Nørregård-Nielsen (1999)
Forfatteren (f. 1945) beretter om sin barndom i Vestjylland i 1950'erne
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Hosekræmmeren (Ved Kirsten Kirch)

Af Steen Steensen Blicher (f. 1782) (2002)
Hedebonden Michel Krænsen vil ikke lade sin smukke datter Cecilie få naboens Esben. Da Esben siden vender rig hjem fr...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Ebog

Den gamle Adam

Af Henrik Pontoppidan (2017)
Hovedpersonen, fortælleren, iagttager og deltager i ferielivets kærlighedsforviklinger på et badehotel. Gennem hans d...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Ebog

Kattens anatomi I-II

(2017)
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Gittes monologer : samlet udgave

Af Per Højholt (1984)
Satiriske og politiske digte samt Gittes enetaler til veninden Susanne. I monologerne udtaler Gitte sig om Danmark, f...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Ebog

Stenvaskeriet og andre stykker

Af Per Højholt (2017)
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Digterne omkring Limfjorden : en rundtur til stederne

Af Knud Sørensen (f. 1928-03-10) (2002)
En guidet køretur på begge sider af Limfjorden, med fortællinger om de mange forfattere der har haft deres gang på egnen
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Hippie. Bind 1, Tre år og 74 dage der forandrede Danmark

Af Peter Øvig Knudsen (2011)
Dag for dag beretning om unge hippiers forsøg med at skabe et nyt samfund i Thylejren i sommeren 1970. Eksperimentet,...
Læs mere
Hanne Højgaard Viemose (f. 1977): HHV, Frshwn : roman
GennemseGennemse
 • Bog

HHV, Frshwn : roman

Af Hanne Højgaard Viemose (f. 1977) (2019)
Hæsblæsende læseoplevelse hvor vi kommer ind i hovedet på forfatteren Anita, der er ved at skrive en bog om sit liv, ...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Nordkraft : roman

Af Jakob Ejersbo (2015)
Fortælling fra narkomiljøet i Ålborg i første halvdel af halvfemserne, hvor en række skæbner følges på deres vej mod ...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Om hundrede år : en sønderjysk familiekrønike : roman

Af Anna Elisabeth Jessen (2019)
En stor familiehistorie fortalt fra skiftende perspektiver i hundrede nedslag - et for hvert år fra 1914 til 2014
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Min fynske barndom (Martin)

Af Carl Nielsen (f. 1865) (1940)
Komponisten Carl Nielsens (1865-1931) smukke og hjertevarme erindringer om sin barndom og ungdom i Nørre Lyndelse og ...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Ebog

De underjordiske

Af B. S. Ingemann (2005)
Historisk roman fra Valdemar Atterdags tid hvor de underjordiske, som repræsenterer både det onde og det gode, spille...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Transfervindue : fortællinger om de raskes fejl

Af Maria Gerhardt (f. 1978) (2017)
I Nordsjælland lever de terminal syge afsondret fra resten af samfundet i et stort hospice fyldt med luksus
Læs mere
GennemseGennemse
 • Ebog

Burgundia : roman om øen, himlen og havet

Af Hans Henrik Møller (f. 1956) (2010)
Da slægterne Holm og Lind forliges i slutningen af 1800-tallet bliver det optakten til en meget farverig familiesaga ...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Lydbog (cd)

Mord i mørket

Af Dan Turèll (2007)
Krimi der udspilles i det københavnske Vesterbro-kvarter, hvor en freelance journalist ved et tilfælde bliver involve...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

ABC : roman

Af Ida Jessen (f. 1964) (2005)
Den lidt vege Joachim, som lever en behagelig ungkarletilværelse, forelsker sig i Susan, og pludselig forvandler hans...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Koordinater : københavnertekster

Af Amalie Laulund Trudsø (2012)
En ung kvinde flytter til København. Gennem 60 kapitler med københavnske gadenavne som overskrift oplever vi en perio...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Glade dage i Kronprinsessegade

Af Benjamin Jacobsen (f. 1915) (1985)
Humoristisk skildring af en livlig familie i Kronprinsessegade i København omkring århundredeskiftet
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Vi, der elsker livet

Af Karen Aabye (1975)
Herregårdsroman fra Nordsjælland i tiden 1832-83 om en bondedrengs udvikling til klavervirtuos, og om de to kvinder, ...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Markløs : roman

Af Malte Tellerup (f. 1989) (2017)
I en foranderlig natur vandrer de to brødre Malte og Emil hen over Fyn. De går nye veje og forsøger at komme overens ...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Tisvilde Strand

Af Alberte Winding (2008)
Nyseparerede Rita forsøger at få hold på tilværelsen med eksmanden John, delebørnene Eigil og Lilje, elskeren Mogens ...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Blå bror : roman

Af Ib Michael (2006)
En beretning om fortællerens ungdom i Roskilde fra eksamenstiden i 2.g til afslutningen på studentereksamen, mens tvi...
Læs mere
Steffen Jacobsen (f. 1956): Proxy
GennemseGennemse
 • Bog

Proxy

Af Steffen Jacobsen (f. 1956) (2019)
Krimi. En kvinde bliver brutalt myrdet med en afrikansk ritualkniv. Efterforsker Jacob Nordsted sættes på sagen med d...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

De hjerneløse : roman

Af Thorstein Thomsen (f. 1950) (2019)
Han er plejer og hun er gift med overlægen på det sindssygehospital, hvor de tilfældigt mødes, og varme følelser opst...
Læs mere
Helle Helle: de : roman
GennemseGennemse
 • Bog

de : roman

Af Helle Helle (2018)
Lolland i 1980'erne, med en 16-årig piges blik fortælles om hverdagen på gymnasiet og hjemme i lejligheden samme...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Den som blinker er bange for døden : roman

Af Knud Romer (2006)
Selvbiografisk roman om en opvækst i Nykøbing Falster i 1960'erne, som var præget af mobning og social isolation...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Sværkeslægten. Bind 1, Søren Sværke : I fædrenes fodspor : Slægtens arv (3-binds-udgave)

Af Helene Strange (2005)
Om flere generationer i en stærk og slægtsstolt bondefamilie på Falster i tiden fra 1720 til 1. verdenskrig, hvor den...
Læs mere
GennemseGennemse
 • Bog

Prinsesserne

Af Anne Marie Løn (2005)
Skildring af to vendsysselske gårdmandsdøtres opvækst og hele liv fra 1923 til 1980'erne, tæt forbundet til hina...
Læs mere