Mandagssalon i december

Marit og Nanna anbefaler løs til din decemberlæsning...

Nanna anbefaler mandelgavebøger

Hvad vil du helst have, en marcipangris eller en stor læseoplevelse i kort format? Jeg er ikke i tvivl!
 
Denne mandag anbefaler jeg bøger i mandelgavestørrelse (men hvis du vil give dem væk, kræver det selvfølgelig, at du besøger en boghandel i stedet for biblioteket...)
 

Novellix

Novellix udgiver enkelte noveller trykt som hver sin bog. Der er forskellige serier både med nyskrevne danske noveller af for eksempel Thomas Korsgaard og Josefine Klougart, men i serien finder du også klassikere af J.P. Jacobsen og H.C.Andersen.
 
Den nyeste serie er noveller af Nobelpris-vindere, jeg anbefaler Selma Lagerlöfs "Spøgelseshånden". 
 

Korridor novella

Forlaget Korridor har specialiseret sig i et skønt koncept, hvor de udgiver japanske og kinesiske kortromaner/lange noveller oversat til dansk og giver dem fine håndtegnede illustrationer på forsiden.

Jeg var især glad for "Et eksotisk ægteskab" af Yukiko Motoya for balancen mellem det absolut hverdagslige blandet med magisk realisme.
 

Kollibri-serien

I serien "Kollibri" finder du en række små bøger, hvor fattere siger noget om ét enkelt tema, både i nye tekster og i ældre, der før er udgivet i andre sammenhænge.

For eksempel er jeg glad for Tove Ditlevsens "Om penge" med både to noveller og et digt og Naja Marie Aidts stærke "Om brud". 

I december udkommer tre nye bøger i serien om stil, børn og kærlighed. 
 

Marit anbefaler 

"København: Københavnernes historie fortalt i billeder"

Indrømmet, jeg er en gammel københavnertøs – jeg elsker byen, dens byrum, arkitektur, menneskene og ikke mindst historien. Og lige præcis de historiske forhold er skildret i to nye billedværker, der tilsammen dækker et stykke københavnsk historie over et par årtier.
 
Vi zoomes ind i den udvikling, vores hovedstad har gennemgået; arbejds- og fritidslivet, hverdag og fest, kunst, kultur og arkitektur, og vi kommer til både Valby, Husum og Nordvest – ja hele vejen rundt på mindernes gader og stræder: Sporvognen, bysanering på brokvarterene, demonstrationer, biler, barnevogne, kvinder, der går fra at være hjemme- til udearbejderne, og så videre. Det er som at se en Olsenbanden-film uden skuespil.
 
Første bog dækker 1950’erne, og her i efteråret er udkommet nummer to i serien, som dækker 1960’erne. For københavneren er det ren nostalgi.

OBS – en serviceoplysning: Her er tale om "coffee table books" (store, tunge bøger til brug på sofabordet).
 

Malene Ravn: "Hvor lyset er"

Hvor mange kender maleren Carl Fischer (født 1887)? Og nej, vi taler ikke om den mere kendte Paul Fischer fra nogenlunde samme periode. 
 
Jeg gjorde ikke, da jeg blev inspireret til at læse Malene Ravns roman om kunstmaleren Carl, der levede et dramatisk bohemeliv i 1900-tallets København. 
 
Vi følger ham fra hans omtumlede barndomsliv gennem ungdoms- og voksenår, hvor han finder sammen med sit livs udkårne, uden dog på nogen måde at behandle hverken hende eller deres fælles søn med følelser og værdighed. 

Malene Ravn har skrevet bogen, der baserer sig på hendes mands oldefars historie. Hun satte sig for at undersøge, hvorfor oldefarens malerier var fremtrædende, men personen ofte blev forbigået som en familiehemmelighed.

Selvom romanen flere steder er barsk læsning, er Ravn ikke fordømmende, men giver et levende billede af en tid, en mand og en kunstner for godt 100 år siden.

"Hvor lyset er" findes som bog og på eReolen.
 

Birgithe Kosović: "Det, du ikke vil vide: dokumentarroman"

Forfatteren Birgithe Kosović har med denne bog, en "dokumentarroman", sat sig for at fortælle sin fars historie fra barndomsårene i det tidligere Jugoslavien til forelskelsen i en dansk kvinde med børn, arbejde, vold og hemmeligheder som følge. Efter endt læsning spørger man sig selv, hvad der gør os til dem, vi er, når vi har en mere eller mindre uheldig bagage at bære rundt på?
 
Kosović har fortalt, at bogen var nødvendig for hende at skrive, men kostede dens tilblivelse hendes far livet? I hvert fald er den en ærlig og rammende fortælling om kulturkløfter, identitet og følelser på godt og ondt.
 
Der findes desuden en podcast om Birgithe Kosović i serien "Tid til bøger".
 
Materialer
 • Bog

Det ophøjede

Noveller. Portræt af et landsbysamfund i Østjylland. Henriks dame er flyttet, men et halvt år senere flytter hun tilbage. Ronni kører i bar røv på traktor til et værthus og starter en slåskamp
Læs mere
 • Bog

Det ophøjede

 • Bog

I det mærkelige lys

Novelle. En ung kvinde med tvillinger har lejet sig ind i et hus i Nordnorge i den lyse tid. Dagene går med at være mor og med at skrive. Naboen, en mand, interesserer hende meget. Hun ser på ham og hans hus og nærmer sig ham langsomt
Læs mere
 • Bog

I det mærkelige lys

 • Bog

Aldrende skyer i drift

Af Xue Can (2019)
Xu Ruhua har en affærre med naboens mand Geng Shanwue. Det afføder psykisk vold, magt og overvågning blandt de involverede i affæren
Læs mere
 • Bog

Aldrende skyer i drift

Af Xue Can (2019)
 • Bog

Et eksotisk ægteskab

Absurd-humoristisk fortælling om et ægtepar, der bogstaveligt talt begynder at ligne hinanden, til hustruens store fortrydelse
Læs mere
 • Bog

Et eksotisk ægteskab

 • Bog

Så blødt som vand & Guldalder

To kortromaner der skildrer henholdsvis et homoseksuelt SM-orienteret kærlighedsdrama og en kærlighedshistorie under kulturrevolutionen
Læs mere
 • Bog

Så blødt som vand & Guldalder

 • Bog

Om brud

Af Naja Marie Aidt (2019)
Noveller om brud mellem kærester og ægtefæller
Læs mere
 • Bog

Om brud

Af Naja Marie Aidt (2019)
 • Bog

Om jul

Eventyr samt enkelte digte og korte uddrag af erindringer, der alle omhandler jul
Læs mere
 • Bog

Om jul

 • Bog

Om penge

Af Tove Ditlevsen (2018)
Ud fra et essay, et erindringsuddrag og en novelle beskrives penge som fænomen. Hvilken betydning har penge og hvad gør de ved mennesker?
Læs mere
 • Bog

Om penge

Af Tove Ditlevsen (2018)
 • Bog

København : københavnernes historie fortalt i billeder. Bind 2, 1960'erne

(2020)
Et stykke københavnsk kulturhistorie fra 1960'erne set gennem billeder. For københavnere og andre, der interesserer sig for lokalhistorien og den kæmpe udvikling, vores hovedstad har gennemgået de sidste 50 år
Læs mere
 • Bog

København : københavnernes historie f...

(2020)
 • Bog

København : københavnernes historie fortalt i billeder : 1950'erne

(2019)
Om 1950'ernes København der gennemgik store forandringer i årene efter krigen. Fortæller både kendte og ukendte københavneres historie i billeder og kommer omkring både hverdag og fest, arbejde og fritid, byens udvikling med mange nye bydele samt udviklingen i kunst og kultur
Læs mere
 • Bog

København : københavnernes historie f...

(2019)
 • Bog

Hvor lyset er

Kunstmaleren Carl Fischer levede et dramatisk og turbulent liv. Som voksen forelsker han sig i den yngre kvinde Ely, som han får et barn med uden for ægteskab. Men Carl vil ikke være far, han vil kun male
Læs mere
 • Bog

Hvor lyset er

 • Bog

Det, du ikke vil vide : dokumentarroman

Biografisk slægtsroman om Birgithe Kosovics dansk-jugoslaviske families historie i krig og fred, og om forholdet til hendes far
Læs mere
 • Bog

Det, du ikke vil vide : dokumentarroman