Vinmarkerne på Skinderskovvej

Fyld glasset med vin fra Herlev

Vidste du, at der dyrkes vin i Herlev?

Du behøver ikke tage til Frankrig eller Spanien for at opleve flotte, grønne vinmarker. Her i Danmark dyrker vi også vin, især Odsherred er et vældig godt område for vinstokkene at gro. Og to store vingårde på Røsnæs er begge præmieret både i nationale og internationale konkurencer. 

Vin lige her i Herlev

Men du behøver ikke køre helt til Odsherred for at se flotte vinstokke på rad og række. Her i Herlev har vi "vores" helt egne vinmarker, der ligger lige over for golfbanen på Krebsedammen.

De står dog ikke, så langt øjet rækker, men flotte og grønne ser de ud fyldt med druer i klaser.

Det varme vejr er også (lidt) godt for noget

Normalt dyrkes vin på varme skråninger og gerne ved blå kyster. I Herlev har vi ingen store skråninger eller blå kyster, det eneste vand, vi har, er Herlev Badet tæt på Krebsedammen – men det er nu næppe det, der gør, at der kan gro vin i Herlev.

Varmen har vi til gengæld fået, især i de første sommermåneder i år, og det er netop varmen, der giver de store, saftige blå og grønne druer, som vi kan forvandle til den skønneste vin.

Vinmarken på Krebsedammen er plantet af en ildsjæld, der drømmer og tænker stort, én der brænder for at dyrke sin egen vin. Dansk vin lavet på danske druer og lokale marker er så velegnet til det nye "nordiske køkken". 

Vil du dyrke din egen vin, eller lave frugtvin og cider af andre frugter, så har Herlev Bibliotek flere bøger om emnet, jeg har fundet frem her. Men du kan også på nettet finde flere gode film om, hvordan du går i gang med selv at plante din første vinstok, som for eksempel her ved magasinet Isabellas.

Gittes egen vinstok

Min egen vinstok

En vinstok kan klare mere, end man tror. Jeg har min helt egen vinstok på min overdækkede terrasse, hvor den står godt i et hjørne.

For et par år siden blev den klippet ind til stammen, men hurtigt vokser den sig igen stor, og med sine lange grene snor den sig rundt under hele taget.

I år er der igen masser af druer på den, og druen er grøn og sød og velegnet til saft. Jeg ved ikke, hvad min vinstok er for en sort, men den giver de sødeste, små grønne druer, og så er den gammel.

Vin har jeg ikke begået mig ud i at lave endnu, men måske en dag, hvem ved?

Æblepres i Kilden blev til Vinpres

Da vi havde Æbledag på Kilden i 2019, havde jeg plukket hele min vinstok for druer, og det var mange; Tre store indkøbsnet fra Netto fyldt med druer. Vi plejer at presse æbler på Æbledagen, men nu blev det også til 10 liter druesaft, der smagte vidunderligt.

Så har du druer (eller æbler) i din have, så kig forbi Æbledagen på Biblioteket Kilden i år den 7. oktober 11.00-13.30 og få dem presset!

Vær dog opmærksom på, at druerne presses allersidst på dagen, så der kan være noget ventetid. Den kan du til gengæld forsøde med kager fra vores billige æblecafé, mens du får en snak med en lokal biavler eller prøver vores æblequiz med præmier.

Læs mere om Æbledagen her.

Vi på Kilden glæder os til at se dig med poserne fyldt med æbler, pærer og ikke minds druer.

Materialer
 • Bog

Cider & frugtvin : en håndbog i mikrobrygning

Vil du gerne i gang med at (mikro)brygge frugtvin og cider? Så bør du kigge nærmere på denne trin-for-trin-guide. Her får du en grundig indføring i frugt- og ciderbryggekunsten, ledsaget af en række opskrifter. For dem, der gerne vil i gang med hjemmebrygning af frugtvin og cider
Læs mere
 • Bog

Cider & frugtvin : en håndbog i m...

 • Bog

Vinavl i Danmark

(2007)
Læs mere
 • Bog

Vinavl i Danmark

(2007)
 • Bog

Brygning af æblecider : den store bryggeguide og smagstest af æblesorter

Af Michael René (2019)
Læs mere
 • Bog

Brygning af æblecider : den store bry...

Af Michael René (2019)
 • Bog

Kend din vin kvinde - og nyd den med større glæde

Guide til vin med oplysninger om druer, vinproducerende lande og forskellige typer af vine, om at læse en vinetiket, begreber og forholdet mellem mad og vin, herunder forskellige typer af smagsoplevelser samt om vin og kroppen
Læs mere
 • Bog

Kend din vin kvinde - og nyd den med ...

 • Bog

Vinen til maden

Af Søren Frank (2008)
Om hvordan man matcher vin og mad. Med gennemgang af råvarer og retter og de vine der passer til
Læs mere
 • Bog

Vinen til maden

Af Søren Frank (2008)
 • Bog

Så dine frø og kerner : genbrug dit køkkenaffald på en sjov og bæredygtig måde

Af Holly Farrell (2016)
Om hvordan man selv kan lave planter af frø fra frugter og grønsager
Læs mere
 • Bog

Så dine frø og kerner : genbrug dit k...

Af Holly Farrell (2016)
 • Bog

Vinruten : din guide til Danmarks vingårde

Turguide til Danmarks vindistrikter med præsentation af over 60 vingårde og producenter, som man har mulighed for at besøge og købe ind hos. Paralleltekst på dansk, engelsk og tysk. For vinglade turister og nysgerrige på dansk vinproduktion
Læs mere
 • Bog

Vinruten : din guide til Danmarks vin...

 • Bog

Værd at vide om vin : forstå det du smager - husk det du godt kan lide

Af Nana Wad (2014)
Med udgangspunkt i druerne til fremstilling af rødvin, hvidvin, rosevin og champagne guides læseren ind i vinens verden. Indeholder forslag til at lave sin egen smageguide
Læs mere
 • Bog

Værd at vide om vin : forstå det du s...

Af Nana Wad (2014)