Krimier på endevæg, Herlev Bibliotek
Krimier på endevæg, Herlev Bibliotek

Krimier til din juleferie

19.12.18
Vores bibliotekar Marit Skovbakke Juhl giver dig sine anbefalinger af krimier til julen – og kommer næsten kloden rundt

Juleferien er en rigtig god anledning til at læse krimier. Det er mørkt, det er koldt, det rusker i træerne – og måske har du hygget dig så rigeligt, at du har brug for lidt uhygge som modvægt.

Jeg har fundet en stak krimier frem, som du (u)roligt kan kaste dig over. Jeg har prøvet at undgå de mest gængse, der alligevel næsten låner sig selv, og fundet en hel del fra udlandet. Vi begynder herhjemme:

Danmark

Her er to forfattere, der ikke ligger i top fem på bestsellerlisterne – men som er rigtig gode.
Søren Sveistrups "Kastanjemanden" er hans debut som romanforfatter. Han har nu i forvejen godt fat om krimigenren, da han er forfatteren bag blandt andet tv-serien "Forbydelsen".  

Lone Theils er selv journalist men skriver også krimier om den kvindelige journalist, Nora Sand. Theils har et rigtig godt greb om fortællingen i serien, der indtil nu indeholder tre bøger.

Theils har desuden skrevet en anden lille krimi, ”87 sekunder”, på baggrund af en radiopodcast på P1.

Sverige

Håkan Nesser er en rigtig god historiefortæller. I hans nyeste krimi, "De venstrehåndedes forening", mødes hans to hovedpersoner Van Veeteren og Gunna Barbarotti, som har fulgt ham gennem en længere årrække.

Camilla Grebes er en relativt ny og yngre svensk krimiforfatter, der er meget anmelderrost. "Husdyret" er anden bog i en serie.

Norge

Jo Nesbø er jo faktisk en af de helt store, kendte og meget læste krimiforfattere. Hans seneste krimi, "Macbeth", er alligevel interessant: Et bestillingsarbejde fra et forlag, der bad en række forfattere gendigte værker af Shakespeare i anledning af 200-året for forfatterens død (de første bøger i serien udkom i 2016). Det er der fra Nesbøs hånd kommet en spændende og anderledes krimi ud af.

Jørn Lier Horst skriver bare godt. Han har skrevet en lang serie om kriminalkommisær Wisting, men denne syvende bog – "Katharina-koden" – vinkles anderles, da Wisting nu skal arbejde med cold cases.

De tidligere Wisting-krimier findes på eReolen.

Island

Islandske forfattere kan noget helt særligt inden for genren nordic noir. Bøgerne er ofte meget mørke, dystre og velskrevne.

To forfattere, jeg kan anbefale, er Lilja Sigurðardóttir og Arnaldur Indriðason.

Frankrig

Har man ikke læst en fransk krimi før, er Pierre Lemaitre et godt sted at starte. Første bog i serien om Camille Verhoeven hedder "Alex" og kan anbefales. Bliver man bidt af den, kan man følge op med yderligere to bøger i serien –som også findes også på eReolen.

England

Jane Harper er en nyere engelsk krimiforfatter, der har henlagt handlingerne til det 'eksotiske' Austrailien. Debutromanen "Tørke"  strøg straks ind på The New York Times' bestsellerliste, og "Skoven" er en glimrende opfølger.

USA

Karin Slaughter er måske USAs bedste krimiforfatter pt? Hun skriver i hvert fald rigtig godt – og barskt! Det er absolut ikke læsning for sarte sjæle.
Hendes bøger giver et godt indblik i den fascinerende amerikanske sydstatskultur, der ligger så langt fra den danske.

Du kan finde mere inspiration til krimilæsning på Herlev Biblioteket, hvor vi lige nu og frem til begyndelsen af det nye år har rigtig mange krimier udstillet.
Rigtig god læselyst!

Materialer
Søren Sveistrup: Kastanjemanden : krimi
 • Bog

Kastanjemanden : krimi

Krimi. Makkerparret Thulin og Hess fra drabsafdelingen i København skal opklare en række grumme og bestialske kvindemord begået af en sadistisk og koldblodig seriemorder og som tilsyneladende involverer socialministeren
Læs mere
 • Bog

Kastanjemanden : krimi

Håkan Nesser: De venstrehåndedes forening : kriminalroman
 • Bog

De venstrehåndedes forening : kriminalroman

Af Håkan Nesser (2018)
Krimi. Marten og Rejmus er lidt outsidere i skolen, men beslutter at danne en hemmelig klub af venstrehåndede, der langsomt udvides til en kvartet. Efter 20 år mødes de til en slags genforening, der ender i mordbrand. Pensionerede Van Veeteren inddrages og får hjælp af svenske Gunnar Barbarotti
Læs mere
 • Bog

De venstrehåndedes forening : krimina...

Af Håkan Nesser (2018)
Camilla Grebe: Husdyret
 • Bog

Husdyret

Af Camilla Grebe (2018)
Krimi. Politibetjenten Malin vender tilbage til barndomsbyen for at opklare en gammel mordsag. Snart sker der et nyt mord, en politikollega forsvinder og en anden kollega bliver fundet i skoven med hukommelsestab
Læs mere
 • Bog

Husdyret

Af Camilla Grebe (2018)
Jo Nesbø: Macbeth
 • Bog

Macbeth

Af Jo Nesbø (2018)
Krimi. Moderne nyfortolkning om den ærgerrige politibetjent Macbeth, der lader sig styre af sine ambitioner og kærlighed. I sin rejse mod magtens tinde skyer han intet middel, men sætter sig i gæld hos de farligste kriminelle
Læs mere
 • Bog

Macbeth

Af Jo Nesbø (2018)
Jørn Lier Horst: Katharina-koden
 • Bog

Katharina-koden

Krimi. Der er gået 24 år siden Katharina Haugens forsvinden, men Wisting har ikke glemt sagen. Da en yngre politikommissær med speciale i uopklarede sager fremlægger nye oplysninger, øjner Wisting en løsning på mysteriet. Et umage sammenarbejde mellem de to efterforskere tager form
Læs mere
 • Bog

Katharina-koden

Lilja Sigurðardóttir (f. 1972): Fælden : spændingsroman
 • Bog

Fælden : spændingsroman

Sonja er mulddyr for et islandsk narkokartel og flere gange om måneden hilser hun på tolderen Bragi i lufthavnen, indtil den dag hvor hans henslumrende instinkt vågner og han fatter mistanke til Sonjas rejsemønster. Kan Sonja finde en vej ud af fælden mens Bragi ånder hende i nakken?
Læs mere
 • Bog

Fælden : spændingsroman

Arnaldur Indriðason: Ukendte kyster
 • Bog

Ukendte kyster

Krimi. Kriminalkommissær Elendur Sveinsson er taget til sin hjemegn i Østisland, hvor han drages mod et mere end 60 år gammelt mysterium om en kvinde der forsvandt i en storm under krigen. Samtidig pines han af fortiden og gamle, uløste sager
Læs mere
 • Bog

Ukendte kyster

Jane Harper: Skoven : spændingsroman
 • Bog

Skoven : spændingsroman

Af Jane Harper (2018)
Krimi. Som en teambuildingsøvelse sendes fem kvinder på en vandretur i Giralong Nationalpark, men fire dage senere er det kun fire af dem, der dukker op ved opsamlingsstedet; forslåede og forkomne og med hver deres version af, hvad der er sket
Læs mere
 • Bog

Skoven : spændingsroman

Af Jane Harper (2018)
Karin Slaughter: Brudstykker
 • Bog

Brudstykker

Af Karin Slaughter (2018)
Under et cafébesøg angribes 31-årige Andrea og hendes mor. Inden Andrea når at reagere, har hendes mor slået manden ihjel. Hvad gør man, når man opdager, at man ikke kender et andet menneske så godt, som man troede?
Læs mere
 • Bog

Brudstykker

Af Karin Slaughter (2018)