
Krimier til din juleferie
Juleferien er en rigtig god anledning til at læse krimier. Det er mørkt, det er koldt, det rusker i træerne – og måske har du hygget dig så rigeligt, at du har brug for lidt uhygge som modvægt.
Jeg har fundet en stak krimier frem, som du (u)roligt kan kaste dig over. Jeg har prøvet at undgå de mest gængse, der alligevel næsten låner sig selv, og fundet en hel del fra udlandet. Vi begynder herhjemme:
Danmark
Her er to forfattere, der ikke ligger i top fem på bestsellerlisterne – men som er rigtig gode.
Søren Sveistrups "Kastanjemanden" er hans debut som romanforfatter. Han har nu i forvejen godt fat om krimigenren, da han er forfatteren bag blandt andet tv-serien "Forbydelsen".
Lone Theils er selv journalist men skriver også krimier om den kvindelige journalist, Nora Sand. Theils har et rigtig godt greb om fortællingen i serien, der indtil nu indeholder tre bøger.
Theils har desuden skrevet en anden lille krimi, ”87 sekunder”, på baggrund af en radiopodcast på P1.
Sverige
Håkan Nesser er en rigtig god historiefortæller. I hans nyeste krimi, "De venstrehåndedes forening", mødes hans to hovedpersoner Van Veeteren og Gunna Barbarotti, som har fulgt ham gennem en længere årrække.
Camilla Grebes er en relativt ny og yngre svensk krimiforfatter, der er meget anmelderrost. "Husdyret" er anden bog i en serie.
Norge
Jo Nesbø er jo faktisk en af de helt store, kendte og meget læste krimiforfattere. Hans seneste krimi, "Macbeth", er alligevel interessant: Et bestillingsarbejde fra et forlag, der bad en række forfattere gendigte værker af Shakespeare i anledning af 200-året for forfatterens død (de første bøger i serien udkom i 2016). Det er der fra Nesbøs hånd kommet en spændende og anderledes krimi ud af.
Jørn Lier Horst skriver bare godt. Han har skrevet en lang serie om kriminalkommisær Wisting, men denne syvende bog – "Katharina-koden" – vinkles anderles, da Wisting nu skal arbejde med cold cases.
De tidligere Wisting-krimier findes på eReolen.
Island
Islandske forfattere kan noget helt særligt inden for genren nordic noir. Bøgerne er ofte meget mørke, dystre og velskrevne.
To forfattere, jeg kan anbefale, er Lilja Sigurðardóttir og Arnaldur Indriðason.
Frankrig
Har man ikke læst en fransk krimi før, er Pierre Lemaitre et godt sted at starte. Første bog i serien om Camille Verhoeven hedder "Alex" og kan anbefales. Bliver man bidt af den, kan man følge op med yderligere to bøger i serien –som også findes også på eReolen.
England
Jane Harper er en nyere engelsk krimiforfatter, der har henlagt handlingerne til det 'eksotiske' Austrailien. Debutromanen "Tørke" strøg straks ind på The New York Times' bestsellerliste, og "Skoven" er en glimrende opfølger.
USA
Karin Slaughter er måske USAs bedste krimiforfatter pt? Hun skriver i hvert fald rigtig godt – og barskt! Det er absolut ikke læsning for sarte sjæle.
Hendes bøger giver et godt indblik i den fascinerende amerikanske sydstatskultur, der ligger så langt fra den danske.
Du kan finde mere inspiration til krimilæsning på Herlev Biblioteket, hvor vi lige nu og frem til begyndelsen af det nye år har rigtig mange krimier udstillet.
Rigtig god læselyst!