Mandagssalon: Familier, fællesskab og kirsebær

Marit og Nanna anbefaler romaner til dit efterår

I november måneds Mandagssalon – årets sidste – anbefalede vi bøger om familiehemmeligheder, fællesskaber og kirsebær.
Vil du have flere boganbefalinger? Så kom til Årets bedste bøger den 14. december, hvor Marit og Nanna anbefaler de bedste læseoplevelser fra året, der gik. 

Familiehemmeligheder, uretfærdighed, dysfunktionalitet

Alex Schulmann: "Malma station"

Vi følger fem mennesker, hvis skæbner er flettet sammen i rejser til stationsbyen Malma. Hvad forbinder dem, hvad er det, der sker i denne by, der ændrer livet markant for flere af dem, og hvorfor er det så svært for os mennesker at forstå hinandens handlinger?
En psykologisk roman.

Både Marit og Nanna havde læst "Malma station" og nydt den, og det er således en stor fælles anbefaling!

Karin Smirnoff: "Elefantsymfonien" 

Først tror man, at den gode verden trods alt findes for en gruppe musikalske vidunderbørn, der lever i udsatte familier. Langsomt går virkeligheden op for læseren, men da har børnenes indbyrdes venskab med hinanden dannet bro fra svigt til kærlighed. Vanvittig barsk skæbneroman.

Olav Hergel: "Jeg husker dagen som lys"

Olavs mor var psykisk syg og begik selvmord, da Olav var 16 år gammel. Det befriede ham, samtidig med at han må erkende, at han selv lider af samme sygdom som moderen, OCD, som man på det tidspunkt ikke havde en diagnose for.
Autofiktion om OCD tilsat lidt historisk kendis-effekt.

At være en del af fællesskabet

Anna Mejlhede: "Det gode imellem os"

Hannah er 34 og arbejder som børneunderholder på Oslobåden, da moderen dør, og hun overtager hendes hus. Huset brænder, og Hannah reddes af naboen, men står tilbage med sit liv i en plastikpose.  

En fortælling om ensomhed og tab, men også om at genfinde det tabte, komme videre i livet og finde sit eget ståsted.

Fríða Ísberg: "Mærket"

Islandsk roman, der foregår i nær fremtid, hvor magthaverne beslutter, at befolkningen obligatorisk skal empatitestes og bestå for at blive fuldbyrdet accepteret. En skræmmende aktuel roman, der sætter store spørgsmål ved fællesskaber, og hvordan det kan opleves at være inkluderet eller ekskluderet.

Olga Ravn: "Voksbarnet"

En fortælling om hekseforfølgelser i starten af 1600-tallet, fortalt af en lille, magisk dukke af bivoks, skabt af en adelskvinde, hvis veninder med tiden bliver brændt på bålet, mens hun selv ender med en offentlig halshugning. Fiktiv men skrevet på baggrund af historiske kilder.

Johanne Naderehvandi Holm: "Rød sol"

Den her roman kommer helt sikkert også med, når vi har Årets bedste bøger den 14. december, for den er altså på top fem over de bedste bøger, jeg – Nanna – har læst i år.

India bor med sin kæreste Kallas i en forurenet by med en flod og bjerge omkring. Solen brænder rødt gennem tågen, det er en forfærdelig varm sensommer.

De to bliver inviteret ud til havet hos Kallas' veninde, og derude møder de tre hjemløse børn, som kommer til at vende op og ned på deres tilværelse.
Det er en roman, hvor plottet først går i gang meget sent, og de første 150 sider er en lang, fortryllende, sanselig beskrivelse af India og Kallas' forelskede liv med sort te, cigaretter, bristefærdigt modne frugter og hårdt arbejde. Jeg elskede den!

Marlen Haushofer: "Væggen"

Marlen Haushofer var en østrigsk forfatter, og "Væggen" udkom oprindeligt i 1963. Heldigvis for os er den nu oversat til dansk, og jeg – Nanna – vil varmt anbefale den til alle voksne læsere. Det er en stilfærdig roman om at klare sig alene i naturen, en slags robinsonade med en kvindelig hovedperson. En langsom og filosofisk fortælling.

En kvinde er på ferie i en jagthytte i bjergene, da hun på en morgentur banker panden mod noget hårdt og køligt. En glasvæg afskærer hende pludselig fra omverdenen, og nu begynder en ensom kamp for overlevelse. Med en hund, en kat og en ko som eneste selskab må hun lære sig at dyrke jorden, malke, høste og tilpasse sig skovens rytme.

Den perfekte mandelgave...

Novellix er det lille skønne forlag, der udgiver enkeltstående noveller i små bøger, du lige kan stikke i lommen. Du finder dem i bladrekassen på første sal ved novellerne.

Nu er der kommet en æske med fire noveller, der alle handler om katte! Jeg – Nanna – kan især anbefale den af Suzanne Brøgger. Også oplagt som mandelgave! Miav!

Materialer
Alex Schulman: Malma station : roman
 • Bog

Malma station : roman

Af Alex Schulman (2023)
Fem mennesker er på en togrejse fra Stockholm til Malma station: En far med sin lille datter, et ægtepar med noget på spil og en kvinde med et fotoalbum. De er indbyrdes forbundne og ved ikke, hvad der venter dem i Malma. Stærk læseoplevelse til alle med hang til hjerteskærende familiefortællinger
Læs mere
 • Bog

Malma station : roman

Af Alex Schulman (2023)
 • Bog

Elefantsymfonien : roman

Agnes svigtes fra fødslen, og må hurtigt lære at klare sig selv for at overleve. Hendes unikke musikalske talent åbner en håbefuld verden med nye venskaber, men mødet med musiklæren Frank Leide bliver det største svigt af alle. For læsere af velskrevne og stærke fortællinger
Læs mere
 • Bog

Elefantsymfonien : roman

 • Bog

Jeg husker dagen som lys : roman

Af Olav Hergel (2023)
En roman om at vokse op som barn af en psykisk syg mor og om at leve et liv med OCD. For læsere af ny dansk litteratur og for alle med interesse i psykisk sygdom
Læs mere
 • Bog

Jeg husker dagen som lys : roman

Af Olav Hergel (2023)
 • Bog

Det gode imellem os : roman

Af Anna Mejlhede (2023)
Den stille Hannah overtager moderens hus efter hendes død. Her går hun alene og renoverer, når hun ikke passer sit arbejde på Oslobåden. Da huset en nat brænder, møder hun genboen Melange. En stilfærdig fortælling for alle læsere af nyere dansk litteratur
Læs mere
 • Bog

Det gode imellem os : roman

Af Anna Mejlhede (2023)
 • Bog

Mærket : roman

I en nær fremtid på Island har staten indført en empatitest, der afgør om man bliver mærket eller ej, og dermed også viser om man udviser den rette adfærd. En folkeafstemning er på vej, hvor folket skal stemme om, hvorvidt testen skal gøres obligatorisk. Vi følger fire personer i tiden op til afstemningen. For læsere af fremt...
Læs mere
 • Bog

Mærket : roman

 • Bog

Voksbarnet : roman

Af Olga Ravn (2023)
Christenze laver et barn af voks, som hun bruger til at lave trolddom med. Selvom barnet ikke har læber, fortæller det både hendes og sin egen historie. For læsere af ny, nordisk litteratur
Læs mere
 • Bog

Voksbarnet : roman

Af Olga Ravn (2023)
Johanne Lykke Naderehvandi (f. 1987): Rød sol : roman
 • Bog

Rød sol : roman

Det unge par India og Kallas får pludselig tre børn under deres vinger. Uden egentlig at ville det knytter de sig hurtigt til dem, men børnene er jo ikke deres, og noget må gøres. Sanselig og stemningsmættet roman til læsere af ny skandinavisk litteratur
Læs mere
 • Bog

Rød sol : roman

 • Bog

Væggen : roman

En midaldrende kvinde finder sig pludselig indespærret bag en mystisk glasvæg, der afgrænser et bjergområde hvor hun tilfældigt er alene i en jagthytte. Med dagbogsnotater fortæller hun om de følgende års robinsonade
Læs mere
 • Bog

Væggen : roman