""

Mandagssalon – syv styk blandede bolsjer

05.03.24
Til mandagssalonen i marts var anbefalingerne en blandet landhandel

Bibliotekar Marit Skovbakke Juhl havde tykke bøger, tynde bøger, to nobelpristagere, en lokal poet, historiske bøger og et par her og nu-populære titler med til mandagssalonen i marts.

Læs hendes anbefalinger her: 

Mich Vraa: ”Under en anden himmel” 

Kokken Emma er i færd med at rydde sin afdøde fars hus i Frankrig. På en vandretur møder hun den 83-årige Ritou, der indvier hende i sin livshistorie og det, der har formet ham.

Et venskab og kærligheden til madlavning forbinder de to, og vi andre sidder tilbage med en sælsom aha-oplevelse: ”Hvor-har-jeg-dog-hørt-den-historie-før?”

Kristian Bang Foss: ”Manden der bar solen” 

Fortælling fra bronzealderen om høvdingesønnen Raudon fra landet mod nord. Nye tider er på vej, og handelsvejen mod syd må sikres.

Som Hulternes kommende høvding forbereder Raudon sig også på tiden efter sin fars død, og det sætter forholdet til tvillingebroren på en hård prøve.

En fortidsroman med stærke tråde til nutiden.

Orhan Pamuk: ”Pestnætter” 

Skæbnesvanger beretning om et pestudbrud i 1901 på den fiktive middelhavsø Mingheria. Mens sygdommen raser, breder spændingerne sig mellem øens mange befolkningsgrupper, og det går ikke stille af sig.
Intriger, mord, pest og kærlighed stortrives på øen, der må isoleres fra omverdenen på grund af epidemien.

En frit fabulerende historisk roman.

Abdulrazak Gurnah: ”Ved havet”

65-årige Saleh Omar er flygtet fra Zanzibar til London, hvor han tilfældigvis møder Latif Mahmud. De to mænds veje har krydset hinanden mange år tidligere, hvilket har været skæbnesvangert for særligt Omar.
Langsomt og detaljeret rulles familieskæbner ud på godt og ondt.

Gurnah vandt Nobelprisen i litteratur i 2021. En skæbneroman.

Claus Høxbroe: ” I spejlet bor en voksen mands ansigt” 

Fantastiske digte fra en gammel Herlev-dreng, der lige på og hårdt skaber samtids-digte med bid og nærvær.

Høxbroe er helt sin egen, men kan i stil minde om en blanding af Dan Turèll og Søren Ulrik Thomsen. Her er tale om en poet der mestrer humor, sarkasme og musikalitet på en og samme tid.

Digte der favner både indsigt og udsyn.

Helga Flatland: ”Efterklang” 

I Oslo bliver gymnasielæreren Mathilde fyret efter at have haft et længere forhold til sin elev. I Telemark driver brødrene Andres og Johs et landbrug stærkt kontrolleret af deres meget dominerende mor.

Da Mathilde ankommer til gården for at skrive en bog, får hun endnu engang lavet rav i den, i forhold til forventning, normer, ansvar og lyster.

En samtidsroman.

Katrine Marie Guldager: ”Jeg hører, hvad du siger” 

Tredje bog i rækken af Guldagers små romaner om vrede kvinder i 50’erne.

Denne gang er det Marianne, mor til Nikolaj, der er psykisk syg og indlagt, der tager kampen op med og mod et psykiatrisk system, der har svært ved at lytte og forstå. Men også en fortælling om en mor, der måske skal lære at give slip?

En roman om livskriser.

Mandagssalon i april

Næste mandagssalon er mandag den 8. april klokken 16.00. 

Kom med, hvis du trænger til ny inspiration til din næste læseoplevelse. 

Ingen tilmelding, bare mød op til en hyggelig eftermiddag med litteratur.

Materialer
Mich Vraa: Under en anden himmel
 • Bog

Under en anden himmel

Af Mich Vraa (2023)
Kokken Emma har mistet sin far og er ved at rydde hans hus i Frankrig. På en vandretur møder hun 83-årige Ritou, der indvier hende i sin livshistorie og det, der har formet ham, og langsomt spirer et venskab frem. En vidunderlig roman for alle historisk og almenmenneskeligt interesserede læsere
Læs mere
 • Bog

Under en anden himmel

Af Mich Vraa (2023)
Kristian Bang Foss: Manden der bar solen : roman
 • Bog

Manden der bar solen : roman

Fortælling fra bronzealderen om høvdingesønnen Raudon fra landet mod nord. Nye tider er på vej, og handelsvejen mod syd må sikres. Som Hulternes kommende høvding forbereder Raudon sig også på tiden efter sin fars død. For læsere af gode romaner og særligt dem, som nyder en stort anlagt historisk roman
Læs mere
 • Bog

Manden der bar solen : roman

Orhan Pamuk: Pestnætter : roman
 • Bog

Pestnætter : roman

Af Orhan Pamuk (2023)
Skæbnesvanger beretning om et pestudbrud i 1901 på den fiktive middelhavsø Mingheria. Mens sygdommen raser, breder spændingerne sig mellem øens mange befolkningsgrupper. Til læsere af store og tankevækkende romaner
Læs mere
 • Bog

Pestnætter : roman

Af Orhan Pamuk (2023)
Abdulrazak Gurnah: Ved havet : roman
 • Bog

Ved havet : roman

Roman om samfund, levevilkår og kulturer i 1960'ernes Zanzibar, fortalt gennem en ældre mand, der søger asyl i England. For læsere, der vil vide mere om verden og som sætter pris på sprogets mangfoldighed
Læs mere
 • Bog

Ved havet : roman

 • Bog

I spejlet bor en voksen mands ansigt : digte

Af Claus Høxbroe (2024)
Digte der helt knivskarpt zoomer ind på livets kontraster og de diffuse markeringer mellem mennesker. Poesilæsere med lyst til humor og holdninger får her rejseindtryk og tekster om personlige tab og social indignation
Læs mere
 • Bog

I spejlet bor en voksen mands ansigt ...

Af Claus Høxbroe (2024)
Helga Flatland: Efterklang
 • Bog

Efterklang

Af Helga Flatland (2024)
Gymnasielæreren Mathilde bliver fyret for at have haft et forhold til en elev. Hun forlader Oslo og flytter til Telemark, hvor hun indleder et forhold til en gift mand. Til læsere af norske samtidsromaner med noget på spil
Læs mere
 • Bog

Efterklang

Af Helga Flatland (2024)
 • Bog

Jeg hører, hvad du siger : roman

Marianne er parterapeut og mor til Nikolaj, der igen er tvangsindlagt på psykiatrisk afdeling. Marianne kæmper en utrættelig kamp mod et psykiatrisk system, der slet ikke lytter! Kort roman for læsere af ny dansk litteratur
Læs mere
 • Bog

Jeg hører, hvad du siger : roman