Mandagssalon – bøger fra vandet

Havet, kanaler, floder og regn har bragt mange gode historier med sig

Til Mandagssalon i februar anbefalede Marit og Nanna gode bøger med temaet vand. Der blev både talt om klassikere, nye romaner og digte fra verdens have, Venedigs kalaner, Kolindsund og Norges stormende vestkyst. Læs om og reserver bøgerne herunder.

Næste Mandagssalon er mandag den 4. marts klokken 16.00. Kom med, hvis du trænger til ny inspiration til din næste læseoplevelse.

Marits anbefalinger

Tine Eiby: "Vandets stille hvisken"

I syv kapitler sætter forfatteren mennesket i relation til vandet. Det sker under temaer som: et evigt kredsløb, drikkevand, havudsigt, mytologi, søfart, natur og klima. Bogen kan ses som en dannelsesrejse med vandet som drivkraft og inspirationskilde.

Carsten Jensen: "Vi de druknede"

Skæbneroman om fire generationer af sømænds familier fra skipperbyen Marstal i det 19. århundrede. Vi møder både mændene, der ofte satte livet på spil i en barsk tilværelse på søen, men også de tilbageblivende hustruer og børn, der kæmpede deres egne kampe på landjorden.

Bergsveinn Birgisson: "Den sorte viking"

Dette er en fortælling om den store høvding Geirmund også kaldet ”Den sorte viking” og hans rejser til vands i midten af 800-tallet. Ud over at stå i spidsen for international hvalrosfangst og slavehandel, slog han sig ned som tidens mægtigste landnamsmand i Island.

Thomas Mann: "Døden i Venedig"

Legendarisk roman, der også er filmatiseret med samme titel. Vi befinder os i 1910’erme på Lidoen i Venedig. En verdensberømt digter forelsker sig i en 14-årig dreng, hvilket udvikler sig til en katastrofe – dels på grund af forfatterens eget forfald, dels på grund af en dødbringende epidemi, der langsom tømmer byen.

Albert Camus: "Faldet"

Fortællingen foregår i Amsterdam, hvor forsvarsadvokaten Clamence på en bar fortæller en tilfældig gæst om sit liv, der inkluderer en skæbnesvanger hændelse med døden til følge. Bogen er, trods mere end 50 år på bagen, aktuel i sin fortælling om identitet, eksistens, samvittighed og svigt.

Ernest Hemingway: "Den gamle mand og havet"

En klassiker alle bør læse. En gammel fisker i den mexikanske havbugt får sit livs største fisk på krogen. Det bliver en kamp på liv og død, som symboliserer menneskets kamp mod naturkræfterne.

Herman Melville: "Moby-Dick"

Fortællingen om den unge Ismael, hvis eneste ønske er at blive hvalfanger. Sammen med sin indfødte ven får han hyre på en hvalfangerbåd med en gal kaptajn, hvis eneste mål er at få ram på den hvide dræberhval, Moby Dick. En sand klassisker.

Hans Kirk: "Fiskerne"

I starten af 1900-tallet ankommer en flok indremissionske fiskere til et grundtvigiansk fiskersamfund ved Limfjorden, og et kæmpe kultursammenstød står for døren. En streng gudetro står i vejen for venskab og kærlighed, og accept og forståelse har trange kår.

Romanen udkom i 1928 og har siden opnået kanonstatus – helt berettiget, da den velskrevet og til stadighed er aktuel. Se, eller gense, den prisbelønnede serie ”Fiskerne” fra 1977, der bygger på romanen. Se serien på DR Bonanza.

Peder Frederik Jensen: "Rans vilje"

I 1872 rammes det sydlige Danmark af en voldsom flodbølge. Sømanden Roar overlever som en af de få, men udfordres efterfølgende af en efterladt lille pige, han må tage sig af, en hund, der insisterer på at blive hos ham, og af myndighedernes ønske om at dæmme landskabet op.

Undervejs skildrer han sin livshistorie, dels for læseren, dels for pigen, der falder til ro når han fortæller.

Nannas anbefalinger

Maren Uthaug: "Hvor der er fugle"

Jeg har først lige læst romanen fra 2018 og wow, hvor er den skøn, hård, morsom og ikke mindst medrivende! Om et lille landsbysamfund ved Norges stormende vestkyst, hvor Johan får job som fyrpasser og bliver gift med præstens datter, Marie, selvom han elsker Hannah fra bådhuset.

De tre fortæller hver deres historie om nogle hårde år, der både styres af det lille samfunds forventninger og ikke mindst af havets humør.

Rasmus Theisen: "Molbohistorier"

"Molbohistorier" er en slags scifi fra Djursland i et år, hvor det regner konstant, og det påvirker både stemningen, landskabet og ikke mindst landbruget.

Oplev Rasmus Theisen på Herlev Bibliotek den 13. marts klokken 19.00 i samtale med Rasmus Hage Dalland, der har skrevet bogen "Jordbundet". Find billetter til "Regn, myter og landbrug"

Merete Pryds Helle: "Jeget er havet"

Jeg elsker forlaget Novellix, der udgiver enkelte noveller i hver sin bog. Merete Pryds Helle, der er kendt for store romaner, har bidraget med den lille novelle – eller essay er det næsten – om sit eget forhold til havet og til at bade. Stor anbefaling af en lille snack-bog!

Pia Tafdrup: "Dronningeporten"

Pia Tafdrup modtog Nordisk Råds Litteraturpris i 1999 for digtsamlingen "Dronningeporten", og jeg faldt over den nu, fordi den består af ni dele, som alle har vand som tematisk omdrejningspunkt: Dråben, Søen, Floden, Brønden, Havet, Livsvæsker, Badet, Regnen og Regnbuen.

Smukke digte, og typisk Tafdrup altid med stærke sanselige billeder og en snert af erotik.

Peter-Clement Woetmann: "Bag bakkerne, kysten"

Meget smuk digtsamling om at stå på en dansk kyst og kigge ud på det samme hav, hvor tusindvis af mennesker prøver at flygte fra krig og urimelighed. Om at være forskellige men forbundet af vand og historier:

"Min krop er blå øjne hvid hud

Min krop er ikke tolv døde mænd i en skibscontainer på en færge på vej mod Grækenland."

 

Materialer
  • Bog

Vandets stille hvisken : en fortælling om ilt og brint, om os og livet

Af Tine Eiby (2022)
Det klukker, det risler, det flyder, det er vådt og vi kan ikke leve uden: Vand, naturligvis, så enkelt og dog alligevel så komplekst. Læs her en fortælling om vand og lad dig stille føre med strømmen og vandets fortælling. For læsere der vil vide mere om vand, på den stille og rolige måde
Læs mere
  • Bog

Vandets stille hvisken : en fortællin...

Af Tine Eiby (2022)
  • Bog

Vi, de druknede : roman

En beretning om 4 generationer af sømænd fra skipperbyen Marstal i det 19. århundrede, som satte livet på spil på verdenshavene, og om konsekvenserne for de efterladte
Læs mere
  • Bog

Vi, de druknede : roman

  • Bog

Den sorte viking

Myter og legender om den sorte viking Geirmund Helskind, der levede på Island i 800-tallet. Forfatteren er i toogtredivte led fra sin tipoldefar slægtning til den mystiske og betydningsfulde skikkelse i Islands historie. For læsere af sagaer og krøniker
Læs mere
  • Bog

Den sorte viking

  • Bog

Døden i Venedig

Af Thomas Mann (2000)
En digter og videnskabsmand overvældes af lidenskab for en billedskøn polsk dreng under et ophold i det kolera-ramte Venedig
Læs mere
  • Bog

Døden i Venedig

Af Thomas Mann (2000)
  • Bog

Faldet : fortælling (Ved Hans Peter Lund)

Af Albert Camus (2010)
En mondæn advokat gribes af angst og samvittighedsnag, da han en aften hører en mystisk latter, der får hans selvrespekt til at vakle
Læs mere
  • Bog

Faldet : fortælling (Ved Hans Peter L...

Af Albert Camus (2010)
  • Bog

Den gamle mand og havet

En gammel fisker i den mexikanske havbugt får sit livs største fisk på krogen. Det bliver en kamp på liv og død, som symboliserer menneskets kamp mod naturkræfterne
Læs mere
  • Bog

Den gamle mand og havet

  • Bog

Moby Dick (Ved Flemming Chr. Nielsen)

Af Herman Melville (2011)
Fortællingen om den unge Ismael, hvis eneste ønske er at blive hvalfanger. Sammen med sin indfødte ven får han hyre på en hvalfangerbåd med en gal kaptajn, hvis eneste mål er at få ram på den hvide dræberhval, Moby Dick
Læs mere
  • Bog

Moby Dick (Ved Flemming Chr. Nielsen)

Af Herman Melville (2011)
  • Bog

Fiskerne

En indremissionsk fiskerkoloni i Vestjylland og brydningerne mellem den og den øvrige befolkning
Læs mere
  • Bog

Fiskerne

  • Bog

Rans vilje : roman

Efter stormflodens rasen ved Lolland i 1872 driver en lille pige alene rundt i vandet i en kasse. Den ældre sømand Roar tager barnet til sig og skjuler hende i sit hus. For alle romanlæsere og specielt de historieinteresserede
Læs mere
  • Bog

Rans vilje : roman

  • Bog

Hvor der er fugle

Af Maren Uthaug (2018)
Johan vil arbejde som fyrpasser, men det kræver at han er gift. Han gifter sig derfor af nød med Marie og ikke med hans store kærlighed, Hannah, da hun venter barn med en anden. Det bliver et ulykkeligt liv for Johan
Læs mere
  • Bog

Hvor der er fugle

Af Maren Uthaug (2018)
Rasmus Theisen (f. 1995): Molbohistorier : roman
  • Bog

Molbohistorier : roman

Regnen falder tungt på Mols. Den truer med at drukne både landet og de mennesker, der bor der. Roman til dem med interesse i genrehybrider, skønt sprog, folkhorror og nyere, eksperimenterende dansk litteratur
Læs mere
  • Bog

Molbohistorier : roman

  • Bog

Jeget er havet

Fortælling om jegets formning, der cirkler om oplevelser ved vand og strækker sig fra barndommens hårdhændede svømmetræning og gennem livet
Læs mere
  • Bog

Jeget er havet

  • Ebog

Dronningeporten : digte

Af Pia Tafdrup (2021)
Digte, samlet i ni grupper med syv i hver. Hver gruppe bærer en overskrift der henviser til vandet og dets egenskaber, og det samlede tema er en søgen efter en særlig kvindeindgang til verden
Læs mere
  • Ebog

Dronningeporten : digte

Af Pia Tafdrup (2021)
  • Bog

Bag bakkerne, kysten : en klagesang

Digte, der inddrager læseren i en sanselig oplevelse af at være bådflygtning
Læs mere
  • Bog

Bag bakkerne, kysten : en klagesang