Foto af Robin Skjoldborg
Foto af Robin Skjoldborg

Christina Hesselholdt får Den Store Pris

Vi anbefaler tre vidunderlige bøger af Christina Hesselholdt i anledning af Det Danske Akademis Store Pris.

"Humor og sorg løber side om side, og der er en nænsomhed, en uforstilt glæde ved mennesker, som er ganske sjælden i dansk prosa. Når man læser Hesselholdt, fyldes man af savn, og af håb."

Sådan står der blandt andet i begrundelsen fra Det Danske Akademi, som netop har givet Den Store Pris på 300.000 kr. til Christina Hesselholdt. I den anledning anbefaler vi tre bøger af hende:

"Eks", 1995

I denne bare 80 sider lange bog møder Judith og Daniel hinanden tilfældigt i et venteværelse og falder i snak. De taler ærligt om hinandens forliste forhold og ender hjemme hos Judith. De udveksler historier om det, der har tændt dem ved deres tidligere partnere, og det, der har skilt dem. Det virker ikke, som om de forstiller sig, i hvertfald ikke når de fortæller om deres "eks". Derimod har de lidt svært ved at finde ud af, hvad de vil med hinanden.

De skiftevis nærmer og fjerner sig. "Måske er vi to ved at tage afsked med hinanden; jeg troede, at vi var i færd med at mødes," siger Daniel undervejs. 

"Du, mit du", 2004

Romanen udspiller sig omkring en unavngiven kvinde og mand, som for en periode skal passe mandens døde farbrors hus. Her tester de hinandens kærlighed igen og igen. Som da den kvindelige hovedperson ligger under bilen for at lokke kattekillinger ud fra deres skjulested bag hjulet, og manden trykker på speederen. Som biljagten, hvor han med foden på speederen jagter hende nøgen rundt i området.

Og som da hun finder en pistol i en skuffe og fra sit skjul står og sigter på ham. Som da hun kysser en kvindelig tjener på munden på en fiskerestaurant, så tjeneren taber alt, hvad hun har i hænderne, og kæresteparret senere løber fra regningen. 

"Camilla and the horse", 2008

"Camilla and the horse" består af fem noveller, og er den første bog i en serie på fire bøger. Den fjerde og femte novelle i bogen handler om Camilla og hendes mand Charles, som bliver kaldt "the horse". I “Camilla and the horse” er parret på stripbar, hvor Camilla en lang nat igennem flirter med en ung barpige. Dagen efter tårner mængden af kvitteringer sig op som en påmindelse om, at parret har måttet købe sig til en nat med glimt af lykke.

På mange måder minder novellen “Camilla and the horse” om Hesselholdts roman “Du, mit du”. Det er den samme insisterende liderlighed, der sættes i spil, den samme form for længsel. Og i begge tilfælde er det kvindens begær, der tematiseres, og som må spille op mod andre mænd og kvinder end den faste partner for at blive forløst. 

Læs mere om Christina Hesselholdt på Forfatterweb.

Materialer
  • Bog

Eks : roman

Judith og Daniel, der begge har forliste ægteskaber bag sig, mødes en dag i en lang dialog, der løser op for mange følelser og erindringer fra deres liv med andre
Læs mere
  • Bog

Eks : roman

  • Bog

Du, mit du : roman

To mennesker omkring de tredive lever deres intense kærlighed og begær i kaleidoskopiske sansninger, mens de for en tid bor på en afdød onkels gård i Spanien
Læs mere
  • Bog

Du, mit du : roman

  • Bog

Camilla and the horse

Noveller om kærlighed, ensomhed og længsel, hvor de samme personer optræder i forskellige sammenhænge. Desuden en længere fortælling som fortsætter romanen 'I familiens skød'
Læs mere
  • Bog

Camilla and the horse