"Ved Chesil Beach" – læs den og se den

Læs bogen af Ian McEwan og se filmen på Filmstriben bagefter

I 2007 udgav den engelske forfatter Ian McEwan kortromanen "Ved Chesil Beach", der samme år blev indstillet til den internationale litteraturpris Bookerprisen.

I 2018 blev romanen filmatiseret med titlen "Den dag på stranden", og jeg har netop læst bogen og set filmen i anledning af, at Ian McEwan besøger dette års Louisiana Literature, litteraturfestivalen på kunstmuseet. 

Du kan gøre det samme – se "Den dag på stranden" på bibliotekernes gratis filmtjeneste Filmstriben og læs "Ved Chesil Beach" på eReolen.

En hardcore kærlighedshistorie fra før man talte om seksualitet

Ian McEwan er også forfatteren bag en anden stor filmsucces, nemlig kærlighedsfilmen "Soning", der er baseret på McEwans roman "Atonement", som jeg tydeligt husker at se i fjernsynet og mærke små stik i hjertet, som jeg endnu ikke kunne genkende som teenager. 

I "Den dag på stranden" er vi på et hotel ved den sydengelske kyst en sommer i begyndelsen af 1960'erne, hvor Edward og Florence gør sig klar til den første nat som ægtepar. De er begge nervøse, men også lykkelige og forventningsfulde.

Florence har konstant afvist alle forsøg fra Edwards side på intimitet. Hun ved udmærket, hvad der forventes af hende, og gruer for de næste timer, mens Edward er optændt af begær. 

Uden at røbe for meget går det hele grueligt galt på bryllupsnatten på badehotellet, hvor maskulin slagfærdighed dræbes af kvindelig kropsangst. Begge er jomfruer, han skjult, hun indrømmet.

Stor, intens læseoplevelse

Litteratursiden skriver i anmeldelsen af "Ved Chesil Beach":
"Ian McEwan skildrer suverænt diskrete øjeblikke i menneskers tilværelse, som bliver afgørende for resten af deres liv.

At læse Ian McEwan er hver gang en udvidelse af ens egen erkendelse og en påmindelse om det sårbare menneskeliv. Stor, intens læseoplevelse og stor litteratur!"

Materialer
  • Ebog

Ved Chesil Beach : roman

Af Ian McEwan (2017)
Florence og Edward bliver gift i 1962, men deres store kærlighed sættes på prøve af at Florence nærer fysisk afsky for sex og at Edward er helt uerfaren
Læs mere
  • Ebog

Ved Chesil Beach : roman

Af Ian McEwan (2017)
  • Ebog

On Chesil Beach

Af Ian McEwan (2010)
Summary: It is July 1962. Edward and Florence, young innocents married that morning, arrive at a hotel on the Dorset coast. At dinner in their rooms they struggle to suppress their private fears of the wedding night to come and, unbeknownst to them both, the events of the evening will haunt them for the rest of their lives
Læs mere
  • Ebog

On Chesil Beach

Af Ian McEwan (2010)
Ian McEwan, Sean Bobbitt, Dominic Cooke: Den dag på stranden
  • Film (net)

Den dag på stranden

Dorset, juli 1962. Det unge par på badehotellet er nygift, men bryllupsnatten ender som en smerteligt ydmygende affære for dem begge. Deres valg kommer til at mærke dem for livet
Læs mere
  • Film (net)

Den dag på stranden