""

Årets bedste fagbøger 2021

Inden længe er året omme, så lad os derfor lige tage et kig på bogåret 2021. Her får du et overblik over nogle af de fagbøger, der har gjort sig særligt bemærket.

2021 har været et spændende bogår, og flere faglitterære titler fortjener således også lidt ekstra opmærksomhed, for der er altså bare nogle, som du så nødig skulle gå glip af! 

Kvinde kend din historie 

... Er ikke bare titlen på en efterhånden ret kendt og anerkendt podcast af historiker Gry Jexen. Jexen har nu også udgivet en bog med samme titel og den er intet mindre end fantastisk. Det er den perfekte "gå-til-og-fra" bog, da den er inddelt i en række tematiserede kapitler. Hvert kapitel giver dig historien om 5-6 kvinder, som har gjort sig særligt bemærket i løbet af de sidste 500 års danmarkshistorie. 

De fleste vil, når jeg nævner navnet Sophie Brahe tænke på hendes bror Tycho Brahe. Det med god grund selvfølgelig, men i virkeligheden er det ganske uretfærdigt, eftersom Sophie faktisk kan omtales som Danmarks første kvindelige forsker.

En anden Sophie er Sophie af Mecklenburg. Hun var mor til en af Danmarks mest kendte konger, Christian IV. Ham kender vi alle, men hans mor, ja, hende ved de færreste hvem var. Og det på trods af, at hun var en vanvittig god forretningskvinde! Historierne om de to Sophier og mange andre stærke og banebrydende kvinder kan du læse om i Gry Jexens bog "Kvinde kend din historie"

En anden skøn bog om kvinder er måske lidt atypisk i denne sammenhæng, men ikke desto mindre vil jeg nævne den. Det er "Hæklede ikoniske kvinder" af Carla Mitrani. Den er nemlig et bragende godt eksempel på, hvordan vi kan give historien om kvinderne liv og ikke mindst videre til både børn og børnebørn – og især, hvis man kan lide at hækle. 

Krig og heltemod 

I år er det 70 år siden, at hospitalsskibet Jutlandia sejlede ud for at hjælpe under Koreakrigen. Mange kender ikke historien om Jutlandia, men kender til Jutlandia på grund af Kim Larsens hit af sammen navn. 

De der imidlertid ved mere om historien kender den formentlig primært fortalt af og gennem mænd, men det laver forfatter og journalist Helle Juhl nu om på med sin bog "Jutlandia - krig, kald & kærlighed". Denne gang er historien nemlig fortalt gennem de sygeplejersker, som gjorde tjeneste ombord. Netop det gør denne bog værd at læse. 

En anden bog under dette tema er bogen "Skibet fra helvede: da Anden Verdenskrigs rædsler drev i land på Møn" af Jesper Clemmensen og Thomas Albrektsen.

Det er historien om et kæmpe skib fyldt med 345 udsultede koncentrationslejr-fanger, der blev bugseret ind i den lille havn KIintholm på Møn den 5. maj 1945, netop som danskerne var godt i gang med at fejre krigens afslutning. Det er historien om et lillebitte samfund, der fandt al deres medmenneskelighed frem og satte deres eget liv på spil i kampen for at hjælpe og redde de syge og døende fanger.

Jeg må nok indrømme, at denne bog er årets favorit. Det er en meget bevægende fortælling og der er sandsynlighed for, at du undervejs må finde lommetørklædet frem.

En stor overraskelse

På min liste over årets bedste bøger finder I også "Gopler ældes baglæns" af Nicklas Brendborg. Bogen kan findes på flere bestsellerlister fra året der gik og det med god grund.

Nicklas Brendborg studerer molekylærbiologi på Københavns Universitet og har nu skrevet denne bog om anti-aging. Bare det kunne måske være grund til at nogle (helt fejlagtigt!) ville dømme bogen ude. Med en sundhedsvidenskabelig tilgang til det emne, kunne man måske tro, at bogen ville blive lidt for tung at komme igennem. Men den er alt andet end det! Den er tværtimod helt genial efter min mening.

Den er fyldt med helt vanvittige historier om vores verden. Den fortæller historier om levende hvaler, hvori der er fundet spydspidser, som blev brugt til hvaljagt i 1800-tallet. Den fortæller om Grønlandshajen, som var mere end 200 år gammel da Titanic sank og ikke mindst om et træ i Californien, som spirede op af jorden, mens Pyramiderne endnu ikke var færdigbygget. 

Flere bøger på listen

Der er selvfølgelig flere bøger på listen over årets bedste. Dem finder du i oversigten nederst på denne side. Derudover bør du også tjekke min kollega Nannas liste over hendes bud på årets bedste romaner, den finder du også her på vores hjemmeside. 

Materialer
Gry Jexen: Kvinde kend din historie : spejl dig i fortiden
 • Bog

Kvinde kend din historie : spejl dig i fortiden

Af Gry Jexen (2021)
Danmarkshistorien skitseres med 50 kvindeportrætter. Til alle, der interesserer sig for kvinders underrepræsentation i Danmarkshistorien
Læs mere
 • Bog

Kvinde kend din historie : spejl dig ...

Af Gry Jexen (2021)
Carla Mitrani: Hæklede ikoniske kvinder : hækleopskrifter på 15 kvinder, der forandrede verden
 • Bog

Hæklede ikoniske kvinder : hækleopskrifter på 15 kvinder, der forandrede verden

Af Carla Mitrani (2021)
Hæklebog med opskrifter på, hvordan man kan hækle små figurer af 15 ikoniske kvinder. For begyndere såvel som øvede hæklere
Læs mere
 • Bog

Hæklede ikoniske kvinder : hækleopskr...

Af Carla Mitrani (2021)
Helle Juhl: Jutlandia : krig, kald & kærlighed
 • Bog

Jutlandia : krig, kald & kærlighed

Af Helle Juhl (2021)
Historien om det danske hospitalsskib Jutlandia og de sygeplejersker, der var ombord og ydede en humanitær indsats under Koreakrigens rædsler. For historisk interesserede læsere
Læs mere
 • Bog

Jutlandia : krig, kald & kærlighed

Af Helle Juhl (2021)
Jesper Clemmensen, Thomas Albrektsen (f. 1989): Skibet fra helvede : da Anden Verdenskrigs rædsler drev i land på Møn
 • Bog

Skibet fra helvede : da Anden Verdenskrigs rædsler drev i land på Møn

Ved krigens afslutning forsøgte tyskerne at skille sig af med nogle af deres fanger ved at sejle dem ud i skibe. I bogen fortælles historien om et skib med kz-fanger, der drev i land på Møn. De lokale igangsatte en redningsaktion, da skibet drev i land. For historisk interesserede
Læs mere
 • Bog

Skibet fra helvede : da Anden Verdens...

Nicklas Brendborg: Gopler ældes baglæns : videnskabens svar på et længere liv
 • Bog

Gopler ældes baglæns : videnskabens svar på et længere liv

Den naturvidenskabeligt interesserede læser får her den nyeste forskningsbaserede viden om begrebet "antiaging" samt praktiske råd om fx kostvaner, motionsrutiner og vigtig social kontakt
Læs mere
 • Bog

Gopler ældes baglæns : videnskabens s...

Michael Frederic Hawkins: Unyttige historiefacts - sygdom & sundhed
 • Bog

Unyttige historiefacts - sygdom & sundhed

Vidste du, at man i 1343 fastslog, at den sorte død skyldtes en uheldig placering af Saturn, Jupiter og Mars? Bogen indeholder 150 unyttige historiefacts for alle, der holder af pudsig viden
Læs mere
 • Bog

Unyttige historiefacts - sygdom &...

Kåre Johannessen: Lyst og lidenskab i middelalderen
 • Bog

Lyst og lidenskab i middelalderen

En oplysende fremstilling af middelalderens (1000-1550) seksualliv som sanseligt, farverigt og på mange måder mere udlevende og frigjort end vores, på trods af at tiden var gennemsyret af en dogmatisk religionsopfattelse. Til den alment historisk interesserede læser
Læs mere
 • Bog

Lyst og lidenskab i middelalderen

Peter Øvig Knudsen: Jeg er hvad jeg husker : efter elektrochokket: mellem mirakler og mareridt
 • Bog

Jeg er hvad jeg husker : efter elektrochokket: mellem mirakler og mareridt

En udfoldet beretning om Peter Øvig Knudsens egne elektrochok (ECT) behandlinger og udviklingen i ECT og den nyeste forskning i bivirkninger. Til alle med en personlig eller faglig interesse i psykiatrien og ECT.
Læs mere
 • Bog

Jeg er hvad jeg husker : efter elektr...

Kathinka Lindhe: Sixten og Elvira : historien om et mord
 • Bog

Sixten og Elvira : historien om et mord

Af Kathinka Lindhe (2021)
Historien om Sixten Sparre og den unge Elvira Madigan fortalt af en slægtning. Bogen giver en grundig gennemgang for dem der ikke kender til historien og ny information om myten til kenderne
Læs mere
 • Bog

Sixten og Elvira : historien om et mord

Af Kathinka Lindhe (2021)
Jeanette Varberg: Urtid : historien om Danmark fra stenalder til vikingetid
 • Bog

Urtid : historien om Danmark fra stenalder til vikingetid

De seneste årtiers naturvidenskabelige gennembrud har gjort os klogere på vores historie, som Jeanette Varberg her tager under kærlig behandling med fokus på perioden fra stenalder til afslutningen af vikingetiden. For historieinteresserede, men bestemt også for opgaveskrivere
Læs mere
 • Bog

Urtid : historien om Danmark fra sten...