Spindelvæv i hedens krat.
Spindelvæv i hedens krat.

Det åbne land – se det hele lidt fra oven

I 2020 bringer bibliotekerne dig i nærkontakt med naturen. Denne uge søger vi ud mod vidderne

Naturen er et sted, vi kommer mindre og mindre. Men dette forår får naturen en helt anden værdi for rigtig mange danskere, da vi her kan være sammen på afstand i den friske luft.

Derfor sætter landets biblioteker sammen med blandt andre DR og landets natur- og friluftsorganisationer fokus på Vores Natur (#voresnatur) i ugerne 16-20.

I uge 18 sætter vi spot på 'det åbne land'. Kom tættere på det her:
 

Det åbne land – set fra oven

Blomsterengen og markerne – heden som opstod på steder, hvor man førhen skrællede tørv. Alt det er en del af landskabet: Naturligt og så alligevel præget af menneskekontakt.

Det Kongelige Bibliotek har en temmelig fornem service, hvor man kan finde luftfotos af vores land over tid. Her kan du højt fra oven se, hvordan mennesket møder naturen, landskabet ændres og grænserne flyttes. Servicen kan du finde på: Statsbiblioteket: Danmark set fra luften

Poesien i eng, mark og hede

De åbne vidder kalder også på poesien i os allesammen. Den åbne himmel, der fra alle sider giver plads til tankerne. Her er der meget at hente i digtenes verden.

Snyd således ikke dig selv for eksempelvis en god haiku-digtsamling. I den oprindelig udgave af den japanske digtform er det nemlig et krav, at naturen indgår centralt i digtet.
Og tag måske en tekst med ud i naturen for at komme endnu tættere på den og poesien?

Følgeskab på vandringen

På lange gåture i det åbne landskab, er der intet så godt som at have selskab. Både af en ven (med to meters afstand), men også af en historie i ørerne.

eReolen findes et hav af lydbøger. De fleste af dem med angivelse af minuttal, så du kan afstemme længden af historien i forhold til længden af traveturen. 

Endnu findes funktionen ikke til at matche med dit eget personlige gå-tempo. Hvem ved, om ikke det kommer. 

Natur på tværs af landet

Sammen med formidlingen på landets biblioteker får naturtemaet ekstra liv af, at DR i samme periode bringer dig et væld af nye naturformater på deres kanaler. Læs mere om alt fra DR her.

En ny naturportal "Vores natur" samler desuden en masse inspiration og naturoplevelser, som du kan gå på opdagelse i – ude i naturen på egen hånd. Du finder "Vores Natur" her.

 

Oprindeligt skrevet af jes, Aalborg Bibliotekerne.

Materialer
Matsuo Bashō: Japanske rids : 366 haiku af Basho, Chiyo-ni, Buson, Issa og Shiki
  • Ebog

Japanske rids : 366 haiku af Basho, Chiyo-ni, Buson, Issa og Shiki

Af Matsuo Bashō (2018)
Digte. Årstidernes skiften, vejrets flakken, dagenes foranderlighed, skildres dag for dag, fortalt i 366 haiku-digte, af seks af genrens største japanske forfattere
Læs mere
  • Ebog

Japanske rids : 366 haiku af Basho, C...

Af Matsuo Bashō (2018)