Bibliotekar Marit Juhl og Gudenåen på computerskærm
Bibliotekar Marit Juhl og Gudenåen på computerskærm

Mandagssalon – ud i naturen i bøgerne

Mandagssalonen anbefaler litterære naturoplevelser – hjemmefra naturligvis
I maj måned holder vi endnu engang Mandagssalon hjemmefra.
 
I tråd med temaet Vores Natur anbefaler bibliotekar Marit S. Juhl blandt andet en podcast om Gudenåen og en novelle af J.P. Jacobsen, mens litteraturformidler Nanna Damsgaard-Larsen har fundet en roman fra Asserbo Plantage og noveller fra blandt andet Vesterhavet frem.
 

Marit anbefaler

Podcast om Gudenåen

Et åsted er et gammelt ord for gerningssted. Men det bruges også som ”det sted hvor noget sker”, og det er i den betydning, podcastserien Åsteder – fortællinger fra Gudenåen skal opleves. Podcastserien består af ni fortællinger fra hver sit åsted med Gudenåen som omdrejningspunkt.

Her hører vi for eksempel historien om en af Danmarks allerældste kongegrave ved Vejerslev Skov ved Gudenåen. En anden fortælling handler om Danmarks største kunstige sø, og du finder også historien om latrinets hemmelighed ved Øm Kloster.

Hver fortælling varer 15-30 minutter. Og når nu vi alle alligevel skal holde ferie i Danmark i år, ja, så kan det jo være, at podcastserien kan inspirere til en Jyllandstur. Jeg blev i hvert fald fanget af undren og nysgerrighed.

Malte Tellerup: "Markløs", roman fra 2017

Om to brødres vandring tværs over Fyn. Sideløbende med brødrenes gang gennem det fynske landskab, hører vi om jeg-personens (Maltes) erindringer, om familieforhold, der ikke helt passer ind i en traditionel kernefamilie og om udkantsdanmark på godt og ondt.

Bogen er delvist selvbiografisk, og titlen henviser til et gammelt udtryk for at gå planløst over en mark uden at følge stier eller skel. Så fik vi lært det!

Bogen findes på eReolen som både e-bog og lydbog læst op af forfatteren selv.

J.P. Jacobsen: "Mogens", novelle fra 1872

Mogens er ung og lever i og med naturen. Men han er også styret af drifter og drømme, han ikke nødvendigvis kan styre. Vi møder ham en eftermiddag, hvor han daser i naturen, men bliver afbrudt af en smuk ung kvinde – og det bliver startskuddet på en personlig og emotionel udvikling for ham. 

Novellen er en af de bedste naturalistiske fra perioden. Så hvis læseren af det, jeg her skriver, tilfældigvis skal til danskeksamen (eller kender en, der skal) med pensum fra slutningen af 1800-tallet, så er ”Mogens” et godt sted at starte.

Sproget er lyrisk og fængslende, og smukkere naturbeskrivende indledning skal man lede længe efter.

Hør selv her, hvor jeg læser højt:

Læs desuden mere om ”Mogens” på Litteratursiden.

Nanna anbefaler

Dorte Nors: "Kort over Canada", 2018

Hver tirsdag aften klokken 20.00 læser vi noveller på bibliotekets Instagram-profil og taler med forfatteren bag. Læs mere om projektet her.
Blandt andet har vi læst "Kort over Canada" af Dorthe Nors, og hvis du savner at blive blæst igennem af Vesterhavet eller gå tur i en stor skov, så anbefaler jeg at læse et par noveller i den.

På trods af titlen foregår ingen af novellerne egentlig i Canada, men landet optræder alligevel på flere forskellige måder, hvis du læser godt efter.

Til gengæld kommer novellernes personer blandt andet til et sommerhusområde i Thy, ud på en brakmark, op i en hochstand i en skov og rundt i en lille forblæst stationsby.

"Kort over Canada" ligger på eReolen.

Kamilla Hega Holst: "Rud", 2017

En mor får efter en lang og sej skilsmisse endelig begge sine børn, Mira og Malte, med på en lang ferie i Asserbo Plantage. Midt under ferien forsvinder Malte ud i landskabet på sin cykel, og en lang eftersøgning går i gang i klitterne.

Naturen har en central plads i "Rud", og Kamilla Hega Holst beskriver den, så vi alle kan genkende duften af lyng, følelsen af vind:

”Et egern løber op ad træstammen. Træet er højere end de andre træer, står midt på grunden med sine knoldede rødder. Griber ind i lyngen. Jeg har ikke styr på de forskellige træsorter og plantearter, men elsker mangfoldigheden på grunden. Træerne hælder efter stormen”.

"Rud" ligger på eReolen som både e-bog og lydbog.

Materialer
Malte Tellerup (f. 1989): Markløs : roman
  • Ebog

Markløs : roman

I en foranderlig natur vandrer de to brødre Malte og Emil hen over Fyn. De går nye veje og forsøger at komme overens med familiens historie
Læs mere
  • Ebog

Markløs : roman

J. P. Jacobsen (f. 1847): Mogens og andre Noveller
  • Ebog

Mogens og andre Noveller

Læs mere
  • Ebog

Mogens og andre Noveller

Kamilla Hega Holst: Rud : roman
  • Ebog

Rud : roman

Kaisa har ved en skilsmisse mistet retten til at have børnene, den 14-årige Malte og 10-årige Mira. Da Simon og hans nye kone Agnete tager på ferie, får Kaisa lov at passe sine børn. Men pludselig er Malte forsvundet
Læs mere
  • Ebog

Rud : roman

Dorthe Nors: Kort over Canada : noveller
  • Ebog

Kort over Canada : noveller

Af Dorthe Nors (2018)
Noveller. Dansk novellesamling om menneskelige længsler og afgrunden lige foran vore fødder
Læs mere
  • Ebog

Kort over Canada : noveller

Af Dorthe Nors (2018)