""
Når Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Socialdemokratiet går til valg, er deres partibogstaver på stemmeseddel og valgplakater henholdsvis C, B og A.

S, R og K – hvordan skal det gå?

13.09.23
I september holder både Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti deres årlige landsmøder. Hvor står partierne lige nu? Hvad vil blive diskuteret på landsmøderne? Det giver vi og bøgerne nogle bud på

Den 15. december 2022 dannede Mette Frederiksen sin anden regering, hvor Venstre og Moderaterne blev lukket ind i ministerierne. Til stor skuffelse for den traditionelle venstrefløj fravalgte Socialdemokratiet det oplagte og røde flertal i jagten på en regering, der gik på tværs af midten i dansk politik.

Resultatet blev den nuværende SVM-regering, der ganske usædvanligt er en flertalsregering. Socialdemokratiets valg har ført til stor undren og kritik fra de traditionelle venner på venstrefløjen.

Regeringsdannelsen kan rive op i nogle meget fundamentale debatter ved Socialdemokratiets landsmøde den 23.-24. september – det første siden den nye regering tiltrådte.

Ude i kulden midt i det hele

Radikale Venstre har traditionelt været partiet i midten af dansk politik, der kunne samarbejde til både højre og venstre. Det medførte derfor meget undren, da Danmark fik en regering på tværs af midten uden deltagelse af Radikale Venstre – endda en flertalsregering.

Hvor skal Radikale Venstre i fremtiden finde indflydelse, når ikke partiet kommer med i en flertalsregering i midten af dansk politik? Er der en plads til Radikale Venstre i det aktuelle politiske landskab?

De spørgsmål og pejlemærkerne for en ny strategi ser nok dagens lys ved De Radikales landsmøde den 16.-17. september.

Rutsjebanetur til Konservative

Inden folketingsvalget i 2022 havde Det Konservative Folkeparti de bedste meningsmålinger i mange årtier. Formand Søren Pape Poulsen udnyttede situationen til at annoncere sit kandidatur til posten som statsminister, selvom de borgerlige havde en statsministerkandidat i Jakob Ellemann-Jensen. 

Herefter gik det ned ad bakke for Det Konservative Folkeparti. Pape blev ramt af en række skandaler, og partiet fik et dårligt valgresultat. Efterfølgende var partiet længe med i forhandlingerne om en ny regering, men valgte ikke at gå med.  Og det møder nu stor kritik, og flere prominente personer har forladt partiet – herunder tidligere formand og minister Lars Barfoed.

Senest har en uskøn sag om partiets medlem af Europa-Parlamentet Pernille Weiss fået mange til at spørge, om Søren Pape Poulsen overhovedet er den rette på posten. Så det Det Konservative Folkepartis landsråd (som de kalder deres landsmøde) den 23-24. september bliver spændende at følge.

Kig i stjernerne i bøgerne

Hvis du vil blive klogere på det danske politiske landskab og de udfordringer, Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti står over for, kan du dykke ned i de bøger, vi har fundet frem her.

Et par af bøgerne er af lidt ældre dato, men de giver stadig et godt indblik i partiernes historie, succes og værdier, der nu er under forandring.

Vi har også fundet tre relevante, analytiske artikler, du kan bestille et print af og hente på biblioteket:

"Det giver ham dårlig samvittighed - men tidligere K-minister langer ud efter Pape" fra Berlingske Tidende 01.09.23

"Farvel til et venstreorienteret Socialdemokrati?" fra Information 16.12.22

"De Radikales exit baner vejen for en historisk, skrøbelig midterregering" fra Jyllands-Posten 14.12.2022