""

Den litterære Tour de France

Fra etape 1 i Bretagne til etape 21 i Paris. Rundt i Frankrig, men ikke nødvndigvis på cykel.

Vi tager dig med på en Tour de France mellem bogreolerne. 

Bretagne

De første fire etaper køres i det smukke Bretagne med Frankrigts længste kystlinje, stolte traditioner og lækker mad. Her er bautasten, kæmpehøje og stenrækker og vi kender nok alle en snu lille galler, som kom netop fra dette område. 

Pays de la Loire

Mange besøger Pays de la Loire for de smukke slotte og de gode vandreruter, men egnen er nok mest kendt for det verdensberømte Le Mans løb.

Den femte etape køres som enkeltstart fra Change til Laval Espace Mayenne og hvad er så mere passende end at nøjes med en enkelt titel herfra.

Centre-Val de Loire, Bourgogne-Franche-Comté og Auvergne-Rhône-Alpes

På etape seks i Centre-Val de Loire ser vi stadig mange gamle slotte og man kan i de gamle middelalderbyer forestille sig Jeanne d'Arc omgivet af sine tropper.

Men på etape syv når vi ind i Bourgogne-Franche-Cometé og begynder at kunne se vinmarker så langt øjet rækker, så vin og selvfølgelig god mad vil fylde på denne etape.

Etape otte giver os stadig vinmarker, men vi kommer hurtigt op i bjergene og starter på de første deciderede bjergetaper, inden vi igen kan spare benmusklerne lidt på etape ti mellem Albertville og Valence.

Provence-Alpes Cote-d'Azur

På tourens ellevte etape kommer vi til en del af Frankrig, som mange af os kender. Holder vi os slavisk til ruten bliver vi oppe i bjergene og tager den tredje bjergkørsel. Heldigvis er vi ikke på cykel og vi vil derfor bevæge os ned mod kysten og nyde de historiske byer, kulturen, de sanselige smagsoplevelser og det fantastisk lys, som egnen er kendt for. Vi ender helt nede ved kysten blandt små byer og de riges paradis i byer som Nice og Cannes.

Languedoc-Roussillon

Vi stikker lige forhjulet tilbage til Auvergne-Rhône-Alpes og starter dagens etape i Saint-Paul-Trois-Chateaux, hvorefter vi kører ind Languedoc-Roussillon, hvor de næste seks etaper skal køres. Det givver os rigelig tid til at se os om i den smukke egn, med de mange middelalderslotte og -byer.

Det er også her vi finder nogle af de bedst bevarede minder fra romertiden, bl.a. akvædukten Pont du Gard nord for Nimes og amfiteatret i Nimes. Tag jer god tid og nyd gerne et glas af egnes vin.

Aguitaine-Limousin Poitou-Charentes

Så bevæger vi os ind i den sidste egn inden vi vender næsen mod Paris og afslutningen. Vi kan mærke utålmodigheden efter at nå Champs Elysees og det vrimler ikke med litteratur, som kan opholde os undervejs. Vi skynder os derfor, måske lidt for hurtigt, gennem denne smukke egn med 30 af Frankrigs smukkeste landsbyer og de fantastiske marskområder.

Île de France

Så er vi her! Paris – lysenes by, kærlighedens by, min by. Paris med de store boulevarder og verdenskendte vartegn. Med de smalle gader på Île de la Cité og i Marais kvarteret. Med den velklædte kvinde, som haster til arbejde, med den hjemløse, som er faldet i søvn på en bænk bag Sacre Cour og det forelskede par, som sidder på af de utallige caféer med en Café au lait og hånd i hånd betragter verden bevæge sig forbi. En smeltedigel af mennesker fra alle verdensdele, som på godt og ondt lever i denne by

Paris med Champs Elysees, som i dagens anledning er smykket med flag og man kan se Tricoloren blafre inde i Triumpbuen, mens fortovene langsomt fyldes af forventningsfulde tilskuere. Vi lader os rive med af stemningen og de glade mennesker, men vi forlader snart virvaret og søger over mod den venstre bred. Ned til Jardin du Luxembourg, hvor vi finder en bænk i skyggen og lader os opsluge af en bog. En bog om Paris, denne by, denne byernes by.