"Generelt skal man passe på med panikløfter"

Stine Pilgaard var med os online – og svarede på brevkassespørgsmål!

Onsdag den 11. november talte vi med forfatter Stine Pilgaard live fra Vestjylland.
Inden vores online interview med forfatteren Stine Pilgaard kunne man helt eksklusivt skrive ind til den brevkasse, som hovedpersonen bestyrer i romanen "Meter i sekundet". Til interviewet havde hun skrevet et svar til én udvalgt, anonyme spørger.

Hun forklarede i interviewet, hvordan hun har brugt korintherbrevene fra Biblen til at bygge sit svar op omkring, fordi spørgsmålet handler om tro. Her bringer vi både spørgsmål og svar:

Spørgsmålet til Stine Pilgaards brevkasse

Kære brevkasse.
Som barn havde vi en undulat, der hed Gøjen.
Gøjen var højt skattet og deltog meget aktivt i familiens liv. Hele dagen fløj den rundt i lejligheden, men kom i seng (bur),når det blev mørkt.
En dag havde vi glemt at lukke et vindue. Gøjen fløj som sædvanligt derop, men “faldt ud i det blå”.
I flere dage søgte og kaldte vi i hele nabolaget.
Jeg bad til Gud. “Hvis Gøjen kommer tilbage, vil jeg være troende resten af livet”.
Gøjen kom ikke tilbage. Jeg var 7 år.
Nu er jeg 71 år. Er ikke troende.
Begynder selvfølgelig at tænke på sidste del af livet og tænker, at det vil være lidt koldt og ensomt at ligge i uindviet jord.
Hvad skal jeg gøre?
Tvivleren.    

Svaret fra Stine Pilgaard

Kære tvivler.  

Generelt skal man passe på med panikløfter, og især til Gud. Gøjer eller ej. Lover man noget i desperationens ekstase, er det dømt til at mislykkes. Dengang var du et barn, du talte som et barn, forstod som et barn, tænkte som et barn. Det siges at tro flytter bjerge, men hvad hjælper det når man bor på fladlandet. Hvad er en gøgler uden gløder at gå på. Først når afmægtigheden kalder og sorgen hærger, begynder vores søgen og kalden. Jeg tror, at Gud er en stumtjener, man først får øje på når man mangler et sted til sin hat. En klaprende dør, et rungende malm, en klingende bjælde. Forbigående følelser, der forsvinder og vender tilbage som flagrende håb og gammel kærlighed. Kære tvivler. Opfat døden som et punktum eller en cliff hanger. Tag afsked med manér. Sig, vi ses på den anden side, hvis der findes en anden side. Når vi engang ligesom Gøjen falder ud i det blå. 

Kærlig hilsen 

Brevkassen. 

Materialer
  • Bog

Meter i sekundet : roman

Af Stine Pilgaard (2020)
En humoristisk roman om en ung kvinde, der (modvilligt) involveres i højskolelivet i Vestjylland, hvor hendes bulderbasseagtige adfærd gør det lidt svært at skabe nye relationer
Læs mere
  • Bog

Meter i sekundet : roman

Af Stine Pilgaard (2020)