""

YA med masser af regnbuefarver

Savner du bøger at spejle dig i? Måske vil du udvide din horisont? Vi giver bud på de bedste YA-LGBT+-bøger – og en film – lige nu

Af Hanne Krogh Kjergård

I år finder den tilbagevendende Copenhagen Pride sted 13.-21. august. I år har festivalen, der har Kronprinsesse Mary som protektor, 25-årsjubilæum.
Pride er en international begivenhed og fejrer køns- og seksualitetsmangfoldigheden.

I øjeblikket udkommer mange gode bøger, der bringer spørgsmål om køn, seksualitet og familieliv i spil.

Et eksempel er romanen ”Den yngste” skrevet af franske Fatima Daas med algeriske rødder, som har skrevet den bog, hun selv savnede at læse. Bogen omhandler en større identitetsdannelse, som følger af at være lesbisk, praktiserende muslim og feminist. Noget, der kan virke som uforenelige størrelser.
Selve titlen refererer til, at Fatima er familiens yngste.

Her er et udpluk af mangle flere YA-bøger, hvor køn og seksualitet spiller en stor rolle:

”Release” af Patrick Ness

Udviklingsroman, der beskriver overgangen fra barn til voksen og dét at være ung og homoseksuel og i tilgift at vokse op i en stærkt religiøs præstefamilie med en dominerende far.

Handlingen udspiller sig på én dag i Adam Thorns liv. En dag, der får skelsættende betydning for Adam. Sideløbende er der en historie om en død pige, der jagter sin morder.

Fra 15 år.

”Jeg er faret vild” af Gayle Forman

Ligesom ”Release” af Patrick Ness møder vi bogens tre hovedpersoner på en afgørende dag i deres unge liv. En dag, hvor de unges skæbner flettes sammen i New York, og et venskab opstår, der hjælper dem videre.

Bogen handler om at finde sin egen vej i livet og overkomme udfordringer. Titlen rammer bogens tematik meget præcist, for hvem farer ikke vild som ung.
Bogens tre unge hovedpersoner har vidt forskellige baggrunde som halv etiopisk, en pakistansk muslimsk baggrund og en hvid, amerikansk dreng.

Fælles for dem er, at de alle bryder ud af de gængse normer internt i familien og i samfundet.

Fra 15 år.   

”Bare Alice” af Luna Harley

Alice er 17 år og går i 2. g. At være ung handler om at finde sin identitet i et virvar af følelser og rumme det. Alice har en slyngveninde, Olivia. Alligevel er det ikke så enkelt for Alice at dele med slyngveninden, at hun er forelsket i en jævnaldrende pige. Noget hun selv har svært ved at erkende.

”Bare Alice” er en realistisk YA-roman om identitet, venskab, seksualitet og svære erkendelser.

Fra 15 år.

”Første gang” af Margot Wood

Amerikansk college-roman om 18-årige Elliot. Som titlen refererer til, så er der en første gang for alting. Elliot har travlt med at leve livet, hvilket indebærer at feste og have uforpligtende sex.

Oplevelserne og vennerne fylder mere end skolen, hvilket ikke er holdbart i længden. Noget Elliot må erkende undervejs.

Sproget er nutidigt og stilen ligefrem. I bogens indledning skriver jeg-fortælleren følgende forord: ”Tilegnet alle mine fejl. Jeg ville ikke være her uden jer”.

Film: ”Adeles liv”

Prisbelønnet film om Adele på 17 år, der lever et helt almindeligt liv som gymnasieelev indtil den dag, hun bliver introduceret for det homoseksuelle miljø og forelsker sig i en ældre, kunststuderende, Emma, som gengælder Adeles følelser.

Alligevel er Adele er ikke parat til at springe ud som lesbisk med de konsekvenser, det afføder.

Filmen er fra 2014, men stadig aktuel med sin tematik om forelskelser og forbudte følelser.

Du kan streame filmen via Filmstriben her.