Oplev Pernille Abd-El Dayem og Kristin Vego Live på Instagram
Oplev Pernille Abd-El Dayem og Kristin Vego Live på Instagram

Noveller – LIVE på Instagram

I november har vi fokus på noveller – mød to novelleforfattere online!

Følg med på Instagram under #novembernoveller, hvor vi hver uge anbefaler de bedste novellesamlinger OG får besøg af to aktuelle forfattere, der mestrer den korte genre. 

Mange af os kender genren fra skolen, hvor man måske har analyseret en novelle af Peter Seeberg eller Helle Helle, men vi vil gerne slå et slag for, at novellen kan nydes langt udenfor klasselokalerne.

Novellen er nemlig intens og kort, du får en hel, afsluttet historie på færre sider, og derfor kan den også være særligt god til dig, der er på farten, eller dig, der synes, du har problemer med at finde den sagnomspundne TID til at læse.

Vi har også givet novellerne en ny plads på biblioteket! Vi har samlet dem på balkonen i den ende, hvor skønlitteraturen starter ved A – altså den modsatte ende af musikken. 

Vi håber, du vil finde inspiration i vores novelletema. 

Live på Instagram

Under lockdown i 2020 startede vi en novelle-læseklub, og den får en lille revival nu. Dels fordi der i år er udkommet de her to novellesamlinger, som fik os op og køre over genren igen, og dels fordi det er blevet mørkere, og der er en særlig magi ved at mødes med andre og opleve ny litteratur hjemme fra sin egen sofa. 

Du kan møde to aktuelle novelleforfattere på bibliotekets Instagram, når litteraturformidler Nanna Damsgaard-Larsen inviterer dem til en samtale om novellegenren og læser højt fra deres bøger. 

Onsdag den 9. november klokken 20.00 kunne du møde Kristin Vego, der er aktuel med "Se en sidste gang på alt smukt". Lån den her på eReolen.
Her kan du se samtalen

Mandag d. 28. november klokken 20.00 kunne du møde Pernille Abd-el Dayem, der har skrevet novellesamlingen "Omsorgsdage". Lån den her på eReolen
Her kan du se samtalen.

Du kan også reservere bøgerne herunder, hvis du hellere vil læse med fysisk. 

Er du ikke vant til at bruge Instagram, har vi skrevet en udførlig guide her.

Hvad er en novelle?

Se hvad Litteratursiden skriver: "Det særlige ved novellen er den fiktive fortælling i en kort form. Bag den enkle handling stikker ofte noget dybere, og den komprimerede form kan, når den er bedst, rumme helt store spørgsmål. I moderne noveller ligger den største force i det usagte.

Det er ofte det, der ligger mellem linjerne, der er af størst betydning. Novellen har ofte vægt på en hændelse i dagligdagen, som tager en uventet drejning. Det kan være en død fasan, der pludselig ligger på dørtrinnet, eller det kan være en gæst, man ikke havde inviteret."

Magiske Novellix

Novellix er et lille forlag, der kun udgiver enkeltstående noveller i hver sin lille bog. Det er lige til baglommen!
Vi har en bladrekasse med de forskellige noveller på biblioteket, og du kan se et par stykker af dem her:

Materialer
Judith Hermann (f. 1970): Spøgelser, overalt
  • Bog

Spøgelser, overalt

Fortællinger, der foregår rundt om i Europa, med kvinder og følelser som bindeled. Om relationer og følelser, om uafsluttede regnskaber mellem følelsesmæssigt forbundne mennesker - og om kærlighed
Læs mere
  • Bog

Spøgelser, overalt

Marie Aubert: Må jeg komme med dig hjem : noveller
  • Bog

Må jeg komme med dig hjem : noveller

Af Marie Aubert (2020)
Noveller om hverdagslivet store følelser og forandringer
Læs mere
  • Bog

Må jeg komme med dig hjem : noveller

Af Marie Aubert (2020)
Alice Munro: Væk : noveller
  • Bog

Væk : noveller

Af Alice Munro (2010)
Noveller fra Canada, der beskriver små hverdagsagtige hændelser, der får stor og måske skæbnesvanger betydning for personerne
Læs mere
  • Bog

Væk : noveller

Af Alice Munro (2010)
Gunnhild Øyehaug: Onde blomster : noveller
  • Bog

Onde blomster : noveller

Novellesamling om erindring, kærlighed, angst, død og forvandling, der blander fantastiske elementer med det hverdagslige. For læsere af eksperimenterende litteratur, noveller og finurlige, skæve fortællinger
Læs mere
  • Bog

Onde blomster : noveller