""

Musik med bevægelse

08.06.21
Du kan selvfølgelig bevæge dig – danse – til musik, men lader du musikken gå dybere ind, kan du opleve en total bevægelse af både krop og sind.

Her finder du mine bud på musik, der bevæger på det indre plan, og musik der er skabt på baggrund af fysisk bevægelse, nemlig en rejse.

Men først en beskrivelse af bevægelse i form af fysisk orienteret musik.

""

EBM – kropslig musik 

EBM eller Electronic Body Music er en genre, som blevet udviklet i starten af 1980’erne i Europa og Nordamerika. 
Musikken kombinerer programmerede synthesizerrytmer med tydelige baslyde, som gentages, så det giver en oplevelse af fremdrift. 
Sangen består af kommandoagtige råb med konfronterende eller provokerende temaer. 

EBM var en del af Europas new wave-scene igennem årtiet og vandt i sidste halvdel for alvor fodfæste i Nordamerika som Industrial Dance, hvor deltagerne kaldte sig selv for Rivetheads. 
I starten var det bands som Deutsch Amerikanische Freundschaft (DAF) og Nitzer Ebb, som blev stildefinerende. Musikken fik en bredere anerkendelse i løbet af årtiet, overvejende i Belgien og Tyskland, hvor et band som Front 242 øgede populariteten af EBM globalt. 

Test Dept. er en engelsk gruppe, som blev dannet i 1981 i New Croos i sydøst-London. Der var høj arbejdsløshed, og området bestod af forladte fabrikker og metalskrot, som de integrerede i deres musik. De har for nyligt udgivet et fantastisk album ”Disturbance”, som i den grad går EBM-vejen.

Cd - "Disturbance" af Test Dept. 

Skinny Puppy er en canadisk Industrial Dance-gruppe, som blev dannet i Vancouver i 1982. De er kendt for teateragtige livekoncerter, som bevæger sig i horror-genren.

Du kan se en af deres koncerter via Stingray Qello her
Log ind med dit biblioteks-login og søg på " Ain't It Dead Yet ".

Opsamlings-cd med forskellige EBM-grupper - "Re:connected [1.0]"
 

""

Musik inspireret af en fysisk rejse

Efter flere albumudgivelser følte Lydmor ikke, at hun rigtig var blevet indfriet. Hun rejste til Shanghai for at udfordre sig selv og blive inspireret. Og det kom der albummet ” I Told You I’d Tell Them Our Story” ud af.

Lydmor er en dansk sanger, sangskriver og producer. Hendes borgerlige navn er Jenny Rossander, og hun er 31 år.

I 2016 rejste hun til den kinesiske metropol, og blev der i flere måneder for at suge stemingen til sig. Det kom der en musikalsk rejse ud af.
Albummet er en samling intense lydfragmenter af en dannelsesrejse, både geografisk og mentalt. Lytteren bevæger sig ind i en verden af global stemning og elektronisk musik, som er fint skruet sammen.

Med lyd og ord fanger Rossander en reflekterende beskrivelse af sine omgivelser og opfordrer lytteren til at følge hende på en personlig rejse.
Musikken er moderne Synth-pop i et behageligt tempo gennemsyret af lokal stemning, som trænger momentvis igennem.

Albummet ” I Told You I’d Tell Them Our Story” udkom I 2018 og var mere end to år undervejs.

Lp - "I told you I'd tell them our story"

Ny lp med Lydmor - "Capacity"

""

Musik som skaber et indre univers

Cocteau Twins var et skotsk band, som var aktiv fra 1979 til 1997. De nåede at udgive otte album.

De skabte med deres musik nogle indre verdener, som lytteren kan bevæge sig i. Cocteau Twins var kendte for at skabe en æterisk lyd, som gjorde opfattelsen af deres lydunivers meget ægte, så det næsten føltes, som om man var der. 
Lyden blev skabt ved at fylde lydfladen med forsinket guitarlyd med ekko på. Det gav en ekstrem stoflig lyd. Sangen er meget svævende og lagt i flere lag, og rytmesektionen er ensartet og gentager sig selv. 

De bevægede sig i en genre som hedder Dream Pop og den passer perfekt til den drømmende stemning i deres lyd.

Cd - "Stars and topsoil"

Cd - "Four-calendar café"

Cd - "Lullabies to Violaine"

Cd - "Treasure hiding : the Fontana years"