8. marts: Tre romaner om vågne hjerter

Tre romaner og et digt til Kvindernes Internationale Kampdag

Onsdag den 8. marts er det Kvindernes Internationale Kampdag. I den anledning anbefaler jeg tre romaner og en digtsamling fra 2022, som gjorde mig stolt af at være kvinde.

Tine Høeg: "Sult"

"At skrive om fødsel om moderskab er ikke en tendens eller trend. Det er ikke noget forbipasserende, flygtigt. Ikke en strømning, ikke en bølge. Vi er gået i gang med at udfylde et sort hul i skønlitteraturen. En universel men indtil nu stort set usynlig erfaring med milliarder af nuancer. Et emne uudtømmeligt som døden.

Sådan siger hovedpersonen i Tine Høegs roman "Sult" om det altopslugende forløb i fertilitetsbehandling, om det ødelæggende for parforholdet og seksualiteten og ikke mindst om at være stedmor for sin kærestes børn.

Og så handler den også om en lyst til at skabe og sætte aftryk i verden – med kunst eller med et barn. 

Maren Uthaug: "11%"

Jeg skreg af grin, da jeg læste "11%" af Maren Uthaug. Vi er ude i fremtiden, kvinder har besluttet sig for, at de er trætte af at leve med frygt og underkastelse for mænd, og derfor har de efter en ny evolution udryddet hankønnet – altså bortset fra de 11%, der skal til for at føre menneskeheden videre, og de er trygt placeret i aflåste lejre rundt omkring.

Vi følger heksen Wicca, slangeavleren Medea, mandedamer med påsyede penisatrapper og en række andre kvinder, der har hver sin agenda i denne verden, hvor nogen begynder at tvivle på, om det nu er rigtigt at holde de der mænd til fange...

Merete Pryds Helle: "Det vågne hjerte"

Merete Pryds Helles roman "Det vågne hjerte" er den tredje bog i serien om familier i danmarkshistorien, der begyndte med "Folkets skønhed". Jeg læste "Det vågne hjerte" uden at have læst de andre først, og det kan man sagtens, de er uafhængige værker – og helt fantastiske hver især.

"Det vågne hjerte" begynder en aften i Utterslev Mose i 1984, hvor hovedperonen Lis bliver forsøgt voldtaget. Hun er lesbisk og politisk aktiv, men efter overfaldet begynder hendes værdier at ændre sig. Kærlighed, begær, kvindelejr i Sønderjylland og togrejse til DDR driver historien om Lis frem. En perle!

Nanna Storr-Hansen: "Bøgetid"

Og hvis du er nysgerrig efter at læse en digtsamling fra et andet vågent hjerte, så anbefaler jeg "Bøgetid", som lige har vundet Montanas litteraturpris. 

Her kommer et digt, der rørte mig: 

Ved gadekæret

"Plukveer og ænder

ved gadekæret

et smidigt barn

kaster store 

stykker brød

til dem

ude i vandet

er der et sammenfald

mellem moderkage

og bødeblade

hun giver jo snart op

hun giver næringen fra sig

et nyt system

må stå

i stedet 

tabe

et blad føde et barn

tabe et barn føde et blad

et stort bildt træ

mine arme

giv ilt

giv ilt"