I "Små hverdagsproblemer" er alle brevkassespørgsmål til og fra Tove Ditlevsen trykt.
I "Små hverdagsproblemer" er alle brevkassespørgsmål til og fra Tove Ditlevsen trykt.

Tre Tove Ditlevsen-læseguides

Læste du Tove Ditlevsen for 40 år siden? Eller har du kun lige læst et par digte i skolen? Vi guider dig til din næste eller første Tove Ditlevsen-bog
I anledning af programmet "Kære Tove" på DR2 om Tove Ditlevsens mangeårige brevkasse i Familie Journalen guider jeg tre typer læsere til hendes forfatterskab.
 
Kan du kende dig selv i en af de tre?
 

"Jeg har set 'Kære Tove' og er blevet nysgerrrig"

Hvis du er blevet grebet af at se programmerne på DR2 og måske er nysgerrig efter at vide, hvorfor Tove Ditlevsen svarede, som hun gjorde – og hvordan hun levede sit eget liv – så skal du læse "Gift".

Det er en selvbiografisk roman om især de første tre ægteskaber. Titlen spiller på afhængighedheden af både selve ægteskabet, men også forskellige typer euroriserende medicin, Tove Ditlevsen blev afhængig af i sit tredje ægteskab til lægen Carl Ryberg.

Hvis du gerne vil høre endnu mere detaljeret om Toves eget liv og tanker, kan du læse "Kærlig hilsen Tove Ditlevsen", som er en brevkorrespondance mellem hende selv og hendes redaktør på Gyldendal de sidste år, hun levede.

Alle hendes brevkassespørgsmål og -svar er også udgivet i kæmpebogen "Små hverdagsproblemer", mens du finder et kurateret udvalg i bogen "Jeg ville være enke og jeg ville være digter".

"Jeg læste Tove Ditlevsen, da jeg var ung"

Måske levede du selv på Tove Ditlevsens tid, måske orienterede du dig i hendes brevkasse i Familie Journalen? Måske kan du huske hendes begravelse i 1976? 

Så vil jeg anbefale dig at prøve at læse hendes digte i en ny sammensætning, for eksempel i udgivelsen "Der bor en ung pige i mig der ikke vil dø" fra 2017.
Her har forfatteren Olga Ravn støvet Tove Ditlevsens store mængde digte af og samlet dem med et personligt efterord om, hvordan Tove Ditlevsens digte kan læses og sættes i kontekst 50 år efter, de blev skrevet.

Jeg vil også anbefale at prøve at læse noget af det lidt tungere Tove Ditlevsen. For eksempel "Vilhelms værelse", hendes sidste roman fra 1975 om et ægteskab i ruiner mellem børnebogsforfatteren Lise og redaktøren Vilhelm, der undervejs smutter med barnepigen.
Heri finder du alle Tove Ditlevsens yndlingstemaer: barndomserindringer, kærlighedens opståen og uddøen, angsten for det komplicerede liv og en udtalt foragt for de voksne – de mennesker, der har glemt eller fortrængt barnet i dem selv. ”Vilhelms værelse” er en intens, grum og også humorfyldt kærlighedsroman.

"Jeg har måske læst et par digte til et bryllup eller i skolen..."

Prøv at bgynde med en af hendes noveller, for eksempel "Æggesnaps" om en pige, der bor alene med sin mor – her møder man essensen af et af de store emner, Tove Ditlevsen var eminent til at beskrive, nemlig barndom og barnets blik på de voksnes verden.

Et godt sted at møde Tove Ditlevsens stemme for første gang kan også være i "Det tidlige forår", som er en samling af hendes to korte erindringsbøger "Barndom" og "Ungdom".
Som med meget af Tove Ditlevsens litteratur tager også de udgangspunkt i hendes eget liv og handler om opvæksten på Vesterbro og de første oplevelser med at skrive digte – og begæret efter at blive forfatter.

Du kan streame alle seks "Kære Tove"-programmer direkte på DR TV.

Materialer
Tove Ditlevsen: Gift : erindringer
 • Bog

Gift : erindringer

Af Tove Ditlevsen (2012)
Om Tove Ditlevsens (1917-76) liv gennem de tre første ægteskaber og om det stofmisbrug, som hun kom ind i, indtil hun igen blev i stand til at skrive
Læs mere
 • Bog

Gift : erindringer

Af Tove Ditlevsen (2012)
Tove Ditlevsen: Jeg ville være enke, og jeg ville være digter : glemte tekster
 • Bog

Jeg ville være enke, og jeg ville være digter : glemte tekster

Af Tove Ditlevsen (2015)
Klummer, kommentarer, essays og brevkassesvar af forfatteren Tove Ditlevsen (1917-1976). Hun skriver om alkoholen, bøgerne, berømmelsen, nostalgien og de indlagte på hospitalet. Om børnene og ensomheden, om weekend-drankerne og døden
Læs mere
 • Bog

Jeg ville være enke, og jeg ville vær...

Af Tove Ditlevsen (2015)
Tove Ditlevsen: Der bor en ung pige i mig, som ikke vil dø : digte i udvalg
 • Bog

Der bor en ung pige i mig, som ikke vil dø : digte i udvalg

Af Tove Ditlevsen (2018)
Digte. Tove Ditlevsen digte under temaet "Det jeg er og det jeg burde være", med fokus på kvindens rolle og lod i livet som mor og kunstner
Læs mere
 • Bog

Der bor en ung pige i mig, som ikke v...

Af Tove Ditlevsen (2018)
Tove Ditlevsen: Kærlig hilsen, Tove : breve til en forlægger
 • Bog

Kærlig hilsen, Tove : breve til en forlægger

Af Tove Ditlevsen (2019)
Tove Ditlevsens (1917-1976) breve gennem fem år til sin nye forlægger Mogens Knudsen om de problemer, hun kæmpede med, såsom psykiatriske indlæggelser, tandproblemer, alkohol, ægteskabelige vanskeligheder og ikke mindst problemer med skattevæsenet
Læs mere
 • Bog

Kærlig hilsen, Tove : breve til en fo...

Af Tove Ditlevsen (2019)
Tove Ditlevsen: Vilhelms værelse
 • Bog

Vilhelms værelse

Af Tove Ditlevsen (2015)
Delvis selvbiografisk afsløring af et ægteskabeligt inferno. Den kendte forfatterinde Lise Mundus er blevet forladt af sin mand Vilhelm. Hun installerer Kurt i Vilhelms værelse, mens hun i nervøs opløsning tilbyder sensationspressen at fortælle sandheden om sit ægteskabs op- og nedtur
Læs mere
 • Bog

Vilhelms værelse

Af Tove Ditlevsen (2015)
Tove Ditlevsen: Det tidlige forår
 • Bog

Det tidlige forår

Af Tove Ditlevsen (2015)
Forfatteren Tove Ditlevsens (1917-1976) erindringer om sin opvækst på Vesterbro indtil hun i 1939 debuterer som forfatter
Læs mere
 • Bog

Det tidlige forår

Af Tove Ditlevsen (2015)
Tove Ditlevsen: Samlede noveller
 • Bog

Samlede noveller

Af Tove Ditlevsen (2015)
Noveller om bl.a. kvinders grå afhængighed af ægtemænd, om børns behagesyge for at få lidt kærlighed og om den angst, som sniger sig ind i livet
Læs mere
 • Bog

Samlede noveller

Af Tove Ditlevsen (2015)
Tove Ditlevsen: Om penge
 • Bog

Om penge

Af Tove Ditlevsen (2018)
Ud fra et essay, et erindringsuddrag og en novelle beskrives penge som fænomen. Hvilken betydning har penge og hvad gør de ved mennesker?
Læs mere
 • Bog

Om penge

Af Tove Ditlevsen (2018)